Follow by Email

Tuesday, 15 April 2014

Medan Part 2

Dekat Sinabung Hills ni ada pelbagai bunga2 yang menarik.... lepas breakfast bole jalan kat pool ni.
Bunga yang ada  kat Medan je rasanya - Bunga Trumpet


close up warna kuning


Bunga ni pun cantik - Bunga Tiga Bulan



Gunung Sinabung



Kalu bernasib baik( ke kira tak bernasib baik) ada yang boleh nampak mini letusan... bulan 2 hari tu mmg ada letusan besar sampai ada yang maut...n satu pekan berdebu.

Dekat pekan Berastagi ni ada pasar buah,sayur dan bunga boleh la beli...buah Salak, strawberi , delima etc . Nak makan jagung rebus bakar pun boleh...Naik kuda pun boleh



Sampai medan Pak Jahidin bawak kami ke main store kedai Telekung dan Batik....so pandai2la tawar menawar. Lepas tu request pegi Medan Mall kat sini bukan main lg Mak beli buku kraftangan Indonesia kat kedai Buku Granmedia. Saya nak carik tudung je... so sempat gak singgah Pasar ikan ( jalan ala Jalan Tar ) banyak kedai tudung dan telekung...takde ikan pun... dapatla beli tudung rega bawah rm10. By the way kat Medan ni bila parking kat restoren pun, mcm kena bagi duit kat  org(ala byr parkingla kut)...tp tak pasan le  driver bayar berapa , biarjela dia uruskan...

Singgah juga ke Istana Maimoon , istana Raja Deli. Raja sekarang ni muda lagi n masih belajar. Ada gak keluarga raja yang masih duduk di side main palace ni. Boleh gak kalu rasa berangan nak try baju pengantin kat situ.








rumah yang masih didiami family raja

Solat di masjid berdekatan Masjid Raya yang turut dibangunkan oleh Raja Deli


Malam tu kami stay kat Garuda Plaza yang ni ada lift n aircond. Breakfast buffet pun bnyk pilihan sedap Bapak nak makan... dia dekat gak dengan Masjid Raya ni.  Ada lift pun still ada porter hantar beg, tetiba tgk dia bukak tv macam tunggu lama ....kat luar pun dia tunggu lagi ( ehhh hulur gakla 2000)  tp tips patutnya ikhlas kan...n tak wajib kan tp begitulah pengalaman...Esoknya balik ke KL flight pagi....sebelum balik sempatla bagi Pak Jahidin tips sikit sebab dah 4 hari dia bawakkan.Alhamdulillah takde eksiden sumer...Tujuan pegi Medan ni pun sebab datuk asal Medan tp semua lost contact dengan org sana. Tapi rupanya kg asal dia dlm 8 Jam dr Danau toba tu...takpela atleast pernah menjejak negeri asalnya.

2 comments:

  1. Lagi 1 menarik kat Indonesia ni ...dorang boleh buat iklan TV untuk kempen parti mereka, so kebebebasan bersuara tu lebihla sikit kat sana...

    ReplyDelete