Follow by Email

Tuesday, 4 November 2014

Nagoya part 1



Takde niat sangat pun nak pergi Nagoya tapi bole redeem Big points pastu bayar rm150 je one way ticket... so apa lagi.Tapi beware rega bilik private mmg start rm150 kat jepun ni OTL.Kalu kat seoul rm80+ dah dpt dah bilik ngan private bathroom. Ada plak Cik Ton join sekali kan..jadikla sebab kurang sebulan dah nak melawat memang tak ready apa2 pun...tima kasihla coz cik adik ni dah melawat dia familiarla sikit. Kita follow saje.

Sampai2 kui 4 kat Nagoya. Yang best tu kitaorang land sekali dengan Got7 dari Korea. Sapa Got7 ?? HDU. Jumpa retis ko...

Airport to city centre
Naik meitetsu train . Kalu amik yang reserve ticket akan ada no.seat. Uncle jepun ni bagi kami tiket yang next train bertolak  lagi 2 min. Maafle sebab bukan org Jepun n tak perasan timing, jalan pun lambat sampai kat platform 1, tren dah bertolak. Jepun kan semua train mmg punctual. Terpaksala approach staff lagi 1 cakap "changeu changeu" setbek yang ni tau omputeh sikit2 dia balas "u stay " lol ok. diala tukarkan tiket dengan timing baru dan  nombor seat baru. 28 min ke stesen Nagoya.

Hotel
Stay kat Chisun Inn Hotel bilik sorg . cik Ton dia beli package Aago ( flight + hotel) rm500+ oklakan. I dah redeem points belila asing. Hotel ni dlm 5 minit lah dr exit stesen nagoya ( area shinkasen). Pastu ada Lawson on the way , memang menyinggahjela kejenya.
Bilik kecik standard jepun , tp complete ada tv,private bathroom w bidet dengan hairdryer sumer. Yang tak best bilik ni kena pakai wifi router .Takde wifi router tak bertenetla.Hotel akan bagi wifi router dan dependsla sapa cepat dia dapat. connection...hmm malam 1st tu prob tp esoknya barula ok.

Hitsumabushi
Yang ni mmg trademark Nagoya.Kedai yang kami pegi ni plak restoren no.1 ok. Nak pegi ni kena reserve dulu. Tq kawan Jae, Camille yang tolong reservekan. Hujan plak malam  tu setbek ada bawak payung cabuk dr KL ( ironinya beli kat Daiso tu) payung pun balik kg. Siap pakai google maps lg nak ke restoren tu....yang best tu reserve 8 malam. Terlambatle sikit. Tapi masuk je kedai tu terus waiter ni punya reaksi "ha sampai pun" hehe sebab sah2 nama reservation tu foreigner kan.
Hitsumabushi ni belut...kat kl pun tak pernah makan belut..tetiba kat Jepun leh makan hahaha selepas saiko diri sendiri jangan bayangkan belut tu. Tapi mmg sedap patutla 2PM pun makan  sini #eh
Hitsumabushi di Atsuta Horaiken
Ada cara2 nak makan Hitsumabushi ni



Sakae 
Boleh melawat 3 tempat sekali kat sini , Nagoya Tower, spaceship Aqua dan Sky Boat ( Nagoya Ferris Wheel -sakae exit 8). Hujan -hujan pun nak jalan gak.


Ferris wheel ni lokasi drama Dream High . Scene Taec ( jinguk ) kiss dgn Suzy ( Go Hye Mi) . Pastu Kim Soo Hyun ( Samdong) nampak plak dari kafe....sobs.  Boleh naik dengan bayaran 500 Yen. Masa tu dah pukul 10 tapi dorg masih beroperasi lagi. Memang cantik dan tempat yang strategik untuk view Sakae, Nagoya. Tapi siapa yang gayat jangan naik  lol sebab mmg tinggi .




Taec twitter "goin back to Nagoya where i filmed kiss scene in DH"

2 comments:

  1. Replies
    1. 503 Godo-cho, Atsuta-ku, Nagoya , stesent terdekat Temmacho pastu kitaorg pakai google maps ke situ.5-7 min but kena reserve dulu...n mmg kawan pada kawan yang reservekan.

      Delete