Follow by Email

Thursday, 13 November 2014

Taipei in 24hours

Sampai Taipei pukui 12 malam , terusla carik tempat tido. Nak jimat tido epot sahaja.


Tempat yang sesuai  boleh baring sambil caj henfon. Tengah2 nak tido sambil set adapter ngan extension ada org approach nak tumpang caj sebab takde adapter. Rupanya dari Sg..sama2 pakai 3pinkan.
Google - google ada Free half day tour for transit /transfer passenger. 7-24 hours before the next connecting flight. Malaysia adalah visa exempt entry country so mmg qualifyla untuk free tour ni.

Departure : 8:15 am   Taoyuan - Sanxia & Zushi Temple - Yingge - return
Departure : 13:45 pm Taoyuan - Songshan Cultural & Creative Park - Taipei 101 - return
*can only join one tour

Dah tulis dah nama untuk pagi punya tour tapi lepas tu baru perasan Taipei 101 ada kat yang petang je...takkan nak tunggu lama2 kut ..walaupun azalinya suka benda free hahaha..last last cakap cancel n orang tourism rekemenla bas yang sesuai ke Taipei 101. Dari airport mmg kena naik bas ke city centre. City centre baru ada metro /subway.

Overall yang nampak , Taiwanese drive belah kiri .Bahasa - mandarin. maap tau xie xie ni, toubouchi je.

plan mmg simple je ..taipei 101 ngan barbie cafe ok cukup...kalu ada masa baru pegi yang lain. Stesen Taipei 101 - Taipei 101 World Trade Center. Fare pun dlm NT20
Taipei Metro Map kalau dah lepas Seoul rasa , subway lain boleh paham kut...elok plak tempat nak pegi dekat2 je.




Ada 1 tempat restoren halal dekat medan selera Terminal 1 ni :



Menariknya prayer room pelbagai agama juga diletakkan satu sudut (3 bilik) *Taoyuan Terminal 1


Untuk muslim , tempat wuduk tidak disediakan, kenala amik di tandas.

No comments:

Post a Comment