Follow by Email

Thursday, 18 December 2014

Vietnam Airlines

I went to Seoul this time via Vietnam Airlines. This is because the fare is cheaper than Air Asia on the date that i want to travel.
The price is already include food + check in baggage the only thing u have to do is transit at Vietnam.
1.Kuala Lumpur- Ho Chi Minh- Seoul , 
2,Seoul - Hanoi - Kuala Lumpur

For the rest of the post im gonna use Bahasa + english coz it is more about the halal choice and what they serve on the flight,



Pertama kali naik Vietnam Airlines dan pertama kali pengalaman transit. Dekat Taiwan tu transit yang dibuat sendiri tapi yang ni kalau terlepas haru gak.Sebab 1-2 jam je beza transit. Kalau tempah direct dari website boleh terus customize dan ambil Muslim meal (MOML). Memangdangkan hari tu tempah dari expedia, kena email ke Vietnam Air sendiri sekurangkurangnya 24 jam sebelum berlepas.Vietnam air turut balas email dan akan make sure masa balik pun dapat makanan halal Terima kasih gak officer masa check in Klia  tolong double check dan pastikan yang dari Ho Chin Minh ke Seoul tu dapat makanan halal. (takde masalah untuk flight dari KL)


 Kul - Ho Chi Minh


yeay 1st time sampai Vietnam. Tapi takat sini jelah



Transit
Waktu check in dah dapat 2 boarding pass so sampai di terminal terus cari kaunter transfer. Yang best tu masa tu flight Kul- HCM delay...so ada lagi sejam je nak ke gate berdebar gakle...  Dekat kaunter transfer, check dekat screen gate no berapa ke Seoul  dan lalu security  .

 Ho Chi Minh- Seoul
Kerusi - 3 -3
TV - dikongsi setiap 3 row. Safety briefing disiarkan melalui Tv sahaja.
Setiap penumpang dapat bantal dan selimut.Takde kemudahan untuk caj phone



Flight 12 malam, pukul 1 dah diserve makanan. baru je makan tadi so kenyang. mintak kat stewardess tu later dia kata "i need to serve now..its up to you if u want to eat later"...(ni lainla dari AAX coz dorang boleh je simpan dulu so still dapat makan panas2)

ni makan lepas bangkit tido ,sejuk sudah

Lepas makan mesti ada pilihan kopi dan teh...tapi sebab dah pilih tido kan takdelah. Coat semua dah letak kat carry on baggage. Captain pun dah sebut negetif suhu kat luar tu. Terusla siap2 pegi toilet tambah lagi 1 layer + coat  n siap sedia heatpack.

Incheon - Hanoi
Masa balik transit ke Hanoi plak. Sempatlah singgah Hello Kitty cafe di Gate 24. Masa check in officer tanya nak duduk aisle ke window...oh ngantuk ni kuar guesthouse pukui 5 kut...memang mintak window terus...senang tido. Hanoi - Kul mintak aisle supaya sampai KL terus je angkat kaki chow.


Banana Latte - yummy
saki baki salji / snow di Incheon airport



Seat 2-4- 2 - Airbus
Setiap sorang dapat individu skrin TV.Ada kemudahan caj telefon. Bantal , selimut.

Transit Hanoi
Cari kaunter transfer. Sapa yang dah ada boarding pass boleh terus pegi ke gate dan lalu security. Kalau belum ada boarding pass ada kaunter yang boleh printkan.
Dekat dalam dah bukak dah coat  tapi ada 1 layer lagi heattech. Agakagak le dah 28celcius kat luar tu so kembalila ke asal- normal tshirt.

Sebab tak pernah pegi Vietnam kan, takde duit Vietnam langsung, Tak teringat pun nak backup bawak USD.Tapi nak minum air mineral ni...tapi silap masa org tu tanya what currency do u have ? tercakap Won dulu..terusla dia mintak 2000 won ( syiling tak terima) kan ke dah kena rm6. Kalau cakap ada RM je mungkin lg murah kut. Kali ni ada 2 jam lebih sebelum flight seterusnya ..tetiba nak merasa la kopi Vietnam...katanya kat Vietnam takde starbak sebab kopi vietnam paling terbaik so swipelah dekat cafe.

Hanoi -KL
Sebab gap lama laparlah - memang makan terus. hahaha (seat 3-3)


Selamat sampai Malaysia...satu hari nanti InsyaAllah akan pergi melawat Vietnam ( selain dari airpot) hehe. sekian

50 comments:

  1. berapa harga return flight tix with vietnam airline...? nak try2 test jugak la.. belik kat website mika eh...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa saya pegi rm1100 ...murah lagi compare ngan AA waktu tu.tp ni tiket paling mahal pernah beli...paling murah pernah beli rm700 return AA

      Delete
  2. hi there,

    I pon plan nak use vietnam airlines from kl-seoul. But u amik semua flights yg operated by vietnam airlines ke? So how do you rate them based on ur experience?

    ReplyDelete
  3. Hi Caca , bila i book amik kul -seoul under Viet air dia akan listkan transit.I mmg apapun yang penting harga murah , sebelum ni pegi dengan Air Asia... i naik Viet Air sebab masa nak pegi Seoul mmg dia lagi murah dari AA. experience okla compare to AA, ada include check in bagasi, inflight meal and entertainment. disadvantage -masa. coz sebab ada transit lebih kurang 8-9 jam nak ke seoul compare to direct flight 6 jam

    ReplyDelete
  4. Salam... nak tnya ap email vietnam airlines utk mntak muslim meal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bookin direct dr web Vietnam airlines boleh edit kat manage my booking je... tp haritu saya beli dr expedia so kena email : booking.nro@vietnamairlines.com

      Delete
  5. Salam,
    Saye baru je book Vietnam Airlines ke Seoul. Transit 8 jam pegi 12 jam balik.huhuu...ingat nak kluar jap..sempat kan? nak makan makanan Vietnam then balik aiport..Yg 12 jam tu sye smpi mlm kat Vitnam kalo tido kat airpot de selamat kan? best tak airport de?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak saya transit sejam lebih je so tak melawat... tapi kalau 8 -12 jam tu sempatla kut..googlelah kalau mmg dorg ada prgram tourism khas untuk yg transit je...sebab masa saya transit Taiwan mmg bas free untuk melawat sekitar Taiwan... saya rasa ok je epot dia sebab ramai org...tp sebab duduk 1-2 jam je kat epot so tak bolehla nak judge best ke tak ..haha tp epot ho chi minh takde wifi....

      Delete
  6. Salam.. bleh bg no phone u x? I xprnah booking tket viet air, sblm ni naik air asia, malindo n MAS je.. so nk mnta pnduan skit ttg cara booking tu.. expidia tu cmne ea? Ada beza ke lau booking direct website dia? Thanks 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cara booking sama dgn aa dan malindo. Expedia tu partner aa gak...cuma dia akan list kan flight selain dari air asia..pegi je kat website expedia.com.my select date from and to. page vietnam airlines oun bole...tp compare jela price dulu mana yg murah. Haritu saya beli oage expedia yang murah.

      Delete
    2. Kalau letak kul -seoul mmg akan ada transit di vietnam

      Delete
    3. Ooh.. one more.. sy x fhm yg country code area code n phone number tu.. sy da msukkn 609 n phone number, tp dia ckp value not allowed.. cmne tu? Huuu

      Delete
    4. Yang tu tak sure..kalau ada problem booking on direct website bole try booking from expepedia punya website..ataupun kod country tu cuma 60 ...area kod biar je..yg lain masukkan number je..

      Delete
  7. Hi, saya akan ke Tokyo next year dan bercadang nak naik vietnam airlines, nak tanya makanan dan baggage dia include ke dalam price sekali ? TQ in advance , may your kindness can help me a bit..

    ReplyDelete
  8. hi..sy nk bbok viet airlines ke osaka. probnyer boleh tak klau kte masukkan no pasport yg d\x renew lagi then nanti bile nk fly bru renew pasport.ad pape info tak..da emel kt vietnam airlines tp xde reply.
    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde masalah rasanya just nanti update yg no pasport baru bila check in

      Delete
    2. Takde masalah rasanya just nanti update yg no pasport baru bila check in

      Delete
  9. HI. nak tanya if transit dekat vietnam, perlu visa or apa2 ke? just nak confirm. thanks in advance

    ReplyDelete
  10. tak perlu visa...infact kalau transit lebih 7 jam..boleh juga melawat sekitar vietnam. Malaysian tak perlu visa untuk melawat vietnam

    ReplyDelete
  11. Salam. kalau transit more than 13 hours kan.. kalau nak keluar jalan2 kt HCM tu, checked luggages kita tu camner ya? kena claim luggage atau dorg (vietnam airlines) boleh terus pindahkan ke flight seterusnya? so, kita just bawa diri je ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang tu tak pasti sebab lama sangat 13 jam kena confirmkan balik dengan airlines. Tp rasanya kalau transit yg airline arrange (1 booking)patutnya dorangla yang manage. kalau transit buat sendiri * 2 booking number mmg kena amik beg n check in balik.tp better refer balik ngan airlines

      Delete
  12. Salam. Maaf boleh tak nk minta phone number sbb nk tya banyak soalan pasal transit kt Vietnam by Vietnam airline. Ni pertama kali naik international flight.sgt risau sebenarnya..ni emel sy Lz_rzu@yahoo.com harap sgt dpt respon. Syukran in advance...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, saya dah reply. selamat bercuti

      Delete
  13. salam sis...maaf sy nak tanya, sy baru jer booking tiket flight ke busan melalui vietnam airliness.
    masa kita nk check in nnt ke baru kita dapat boarding pass...
    so ms nk check in ada apa2 doc tak nak kena bawa.
    sb nie first time urus sendiri tiket flight...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha masa check in dpt boarding pass. just bawa passport. selamat bercuti

      Delete
  14. salam sis,

    seat boleh pilih ke mcm airasia? saya skrg tgh try nk booking tiket ke seoul melalui Vietnam airline.. tapi xnampat pilihan utk pilih seat, dia terus ke payment.. saya tak berani nak buat payment tanpa pilih seat dulu..

    harap dpt bantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sure saya checkin counter n staff tanya nak duk mana..so saya bgtau masa tu sahaja

      Delete
    2. Tak sure saya checkin counter n staff tanya nak duk mana..so saya bgtau masa tu sahaja

      Delete
  15. Salam tumpang tanya, saya dah booking ticket through vietnam airlines. Tapi kat mana eh nak cari yg manage my booking tu? Sbb saya nak minyak halal muslim food. Jzkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh juga email request ke booking.nro@vietnamairlines.com

      Delete
  16. hye sis ..nak tnye cmne nak tau price kite tu skali dgn baggage ke x eyh? sbb wktu book tu xde plak details psal baggage.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dont worry memamg termasuk (30kg)

      Delete
    2. Assalam..sy pon dah booked flight ke seoul via vietnam airlines..thanks ya for your sharing

      wati@lumutport.com

      Delete
  17. Salam. Saya punya return flight pukul 10 pagi dr incheon ke kl via hanoi. Saya takut x sempat sampai airport. Kalau awak check out gusethouse pukul 5, so awak sampai airport pukul berapa? awak stay hotel area mana and dr hotel pg airport awak naik bus or train?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry tak perasan komen ni, perjalanan airport pakai bas dalam sejam ..,boleh tgk jadual bas dekat bus stop berdekatan dengan guest house...or bole juga try duduk dekat stesen yang arex lalu (airport train ) either hongdae (hongik station ) atau seoul station. bole tgk jadual tren dalam apps subway.. kalau dari seoul station bole amik yg direct non stop , cepat tp mahal sikit . yang tren biasa pun ok gak kui 5:30 train dah ada....haritu saya duk hongdae so okla terus naik tren airport railway ke Incheon tak payah transfer2 stesen subway lain dah

      Delete
  18. Salam sejahtera kak,saya ingin book ticket melalui expedia viet airline (kl ke seoul).adakah harga yang dipaparkan adalah harga tetap? saya terbaca satu rule iaitu Fares are not guaranteed until ticketed.maksudnya , ada addititonal charges selain daripada harga yang dipaparkan bila beli tiket?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni yang tanya kat fb jugak ke...? Haha baru perasan...based on past experience..price is what ever yg display masa payment page.

      Delete
  19. Assalamualaikum..
    Masih keliru dgn "transit". Saya ada booking tiket utk ke Osaka..Transit 3jam di "HCM"..perlu x saya kluar airport dan Check In semula?
    Terima Kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tidak perlu checkin sebab masa di kuala lumpur dah siap2 dpt boarding pass hcm-osaka.so cuma perlu cari gate baru (tgk screen) dan lalu another security check cari sign transfer lepas dah land kat hcm.

      Delete
    2. Tidak perlu checkin sebab masa di kuala lumpur dah siap2 dpt boarding pass hcm-osaka.so cuma perlu cari gate baru (tgk screen) dan lalu another security check cari sign transfer lepas dah land kat hcm.

      Delete
  20. Thank for Ur information...sory bnyk plk soalan..kalau kita nk request MOML kene email kan..?..dlm email tu hnya perlu letak booking number saje @ perlu nytakan seat skali?..
    Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Better letak semua info hahaha to be safe. Letakla booking + seat number sekali.

      Delete
    2. Orite...thank for Ur information...sangat membantu...tq so much..

      Delete
  21. helpful post :)
    Saya pun baru book flight ke seoul utk March 2017 via vietnam airlines utk 4pax dgn hrga RM3720. Pergi transit HCM n balik transit Hanoi. Nervous jgk transit2 sndiri ni tp insyaAllah confident sikit lps baca post awak. Thanks!

    ReplyDelete
  22. Kalau bli tiket yg economy super saver sama ke konsep nye ? Mean , dapat makanan , baggage semua tu ? Thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua jenis tiket dpt luggage dan meal

      Delete
  23. semalam emel VA untuk req halal meal ikot emel yg ade kt website die. langsung xde jwpn. harini dok google n jumpa blog ni. terus emel kat add yg awak bg kat atas2 ni. sekejap je da dpt jwpn. Terima Kasih banyak2 :)

    ReplyDelete