Follow by Email

Monday, 28 September 2015

Day6 Fansign Yeuido


Day6 is the new group debut under JYPE . Before this they are known as 5live. They have recorded a single -Lovely Girl for Pretty Man Ost (cast : IU and Jang Geun Seuk ) .
They also appear on Win jyp episode (alongside with Got7) . Day6 consist of 6 members  band* hence the name - Sungjin *leader , Jae (from kpopstar 1, he sang Toxic, Maroon 5's song) , Wonpil , Junhyeok , Young K and maknae Dowoon .



Prefansign
Lucky my trip to Seoul is match with Day6 's fan sign date...of course i should give a try.
For fan sign you have to purchase Cd from designated store within specific date . I have to purchase Day6 mini album - The day, at YPbooks , IFC Mall.

Thankfully IFC Mall is easy to access via Seoul Metro . Method ? Purchase CD, fill the form with your name and phone number. * Korea phone number will be better. Form is in Hangul , but as long as u can read "Ireum / name " (like me) it wont be a problem lol. The result will be publish on the store website.

Although i don't have high hope to be selected , i already purchase something like cap, mask as a gift and Malaysia's snack to give to Day6 *only if i get selected...i should be positive right ? Anyway i suddenly received a call from the store,(lucky i use Korea number)  they said i have to come back to the store coz there is some mistake. My guess is the staff mistakenly gave store copy instead of customer copy of the fan sign form. Anyway i manage to sort it out....Fuhhh

On result day : i open the link provided in JYPE- Day6 fans portal but i cant see any result of fansign....Dugeun dugeun...thank god my friend help me to browse the store  blog and yes my name is there!! Woots !

D-day
I found out the fan sign is an open fansign in the IFC mall. I need to verify my id and take my number for the fansign. Lovely Korean girl  , Wonpil's fan (which i forgot to ask her name ) gladly assist me and  show me where to get the number. well i got number 96 out of 100.


The staff hand out "post it" and ask us to write our name. Only English(roman)  and Korean  is allowed. You can take photo from your seat but you cant when you are in the line, of course selca/selfie is forbidden.

P/s of the day is done by Wonpil and Dowoon.  The seating arrangement is Sungjin, Jae, Young K, Junhyeok , Dowoon, Wonpil. The advantage of fansign is to interact with the members. 
This is what i can recall  when i was I'm front of them . I already ramble bout this on twitter haha so this will be a summary ? the fix script that i said t them will be I'm from malaysia, u have a lot of Malaysia fan...haha

Sungjin :  He likes dog instead of cat when i ask him to choose. The irony of dog person, he is wearing cat headband that time and looking so cute.

Jae       : He's like my hommies haha i dont ask  question but i just chitchat with him saying im from Malaysia. He said " i got y'all" being an LA guy.  He ask me to check the Malaysia spelling and i said it is correct when it is not. Lol sorry your cuteness is distracting my focus haha. He said thank you for the snack and gift.




Young K : He is wearing the Minnie headband - so pretty . He asked what is my  name ?  i said please refer to post it...well, coz starbucks staff allways get my name wrong haha. I asked whether i can still call him Brian,  He prefer Young K instead. so everyone ( and Jae too) please call him Young K



Junhyeok : He said my name while signing haha so cute with Korean pronunciation . He said thank you when i said he have a lot of fan in Malaysia. I also wish him Happy Chuseok


Dowoon : We have to wait due to long q of the ps. I ask him the dog or cats question again but maybe i don't speak clear enough , he just said im so sorry haha and still write im sorry for the P/s . Maknae sorry , I'm the one who makes you confuse.



Wonpil : He kind of startled when he saw me...ahaha maybe coz he need to speak English ? lol but he said thank you  and wrote a long PS...the writing  is bad in the end i think its my fault too lol coz i kept saying " wow that is long i will study hard lol " maybe im distracting him haha. Day6 fan is nice ,  in few minutes i already got the translation in twitter. Thank you for all the translation <3 which is " Thank you for supporting us, hope you enjoy the song ...."



The fansign end with their performance- Congratulations fancam  :  and FreeHage : fancam freehage


Everyone should watch them live!! I only take few minutes of fancam coz i need to watch them live and enjoy the performance.
Please support Day6 , listen to their songs and i believe u will also shaking your head to the rhythm.
Everyone also can  check on their predebut performance which they cover english songs. I like the Bruno Mars cover the most....urmm can we have cold play cover too... lol  a sudden request.

Day6 fighting, i hope i can see u guys performing in Malaysia . 

Thank you !!

Sunday, 27 September 2015

Souvenir di Europe dan London yang menarik

1. Hard Rock Cafe - tshirt dan pin
Pengumpul tegar pasti takkan lepaskan peluang untuk menambah koleksi mereka.
Jika dengan kelana convoy , boleh singgah di HRC Amsterdam , Venice berdekatan dengan tempat lawatan.
Untuk HRC rome kena jalan sendiri. HRC london boleh singgah sebelum berkumpul di Hyde Park
venice and ansterdam -10.25 euro
2. London -unique lousy thirt -  bayswater
I can only find this kind of tshirt here. tak nampak lagi kat tempat lain.
Ada wife/ friends / brother / sister series

price can be discounted if buying in bulk

3. Switzerland - Victorinox swiss Army. 
Keistimewaan - boleh engrave nama percuma.



4. Paris - eifel tower keychain
Beli dekat peniaga tepi jalan area Eifel * qualiti ringan tapi boleh dapat 1 euro 5 biji.
Kalau dalam kedai keychain tu berat sikit 1 euro 2 biji .


Malaysia Hall



Malaysia Hall terletak di kawasan Bayswater.  Ramai pelanggan krew KC yang rupanya plan nak tido dekat Malaysia Hall. Elok pulak ada kosong bila kami walkin  seperti yang direkemenkan Kak Mas untuk tido di sini dahulu sebelum balik.. Saya sebilik dengan Tasha.
Fasiliti : Bilik air ada dalam bilik , curfew by 10malam
Rate : Pelajar ijazah: 10.80 pound , sarjana  :  18 pound  Bukan Pelajar: 25 pound untuk bilik double bed .
harga single bed adalah berbeza.
Lupa plak aku nak bawak kad matrik tapi rugi ni kalau takde diskaun, nasib baikla dalam phone ada download offer letter, dapatlah harga pelajar termasuk deposit bayar dulu 38 pound
Deposit : 20 pound akan dipulangkan selepas check out. Bilik lelaki dan Bilik perempuan adalah berlainan floor.
Alamat : 34 queensborough Terrace , London W2
Nearest station: Bayswater 
Maklumat lanjut rujuk :  Malaysia hall


Malaysia canteen




nasi + ayam + sayur = 5pound








Lepas makan kami jalan2 tgk souvenir yang mmg trademark di Bayswater.
Tshirt ada yang 5 helai untul 20 pound. Bolehla nak kongsi... keychain , magnet akan ada diskaun kalau beli banyak..kalau beli 1 je keychain 2 pound.

Esoknya dalam pukui 6 am aku dah check out dan dapatkan deposit balik dan terus menuju ke Gatwick


France , Macaron dan Masjid

Negara terakhir dalam conquest of Europe - Perancis. Dah pernah pergi sebelum so takdela nak beria sangat. Dalam bas sebelum ni jugak ada sessi karaoke pada sapa2 yang nak tunjuk bakat.
Anyway  menarik dalam perjalanan ke sini kami lunch maggi hahaha tp i suka je...my favorite


Next day option samaada nak ke Disneyland atau shopping di La Valee.  Siapa yang pergi LaValee juga dpt masuk tgk entrance Disneyland Paris.
Fasiliti camp- wifi berbayar , tandas dan bilik air tidak dilabel laki dan perempuan so berhati2lah menjaga aurat.Shower air panas percuma.


Kalau sapa  yang dah ada list silakan menuju ke kedai yang telah di aim di La Valee. Krew KC pegi ke market so LaValee ni jalan sendiri.  Metro Disneyland dan Metro La Valee ni dekat sahaja, * kalau ada yang berrminat nak juga pegi disneyland + shopping
Tips : Tunjuk Pasport di Information Counter La Valee untuk dpt kopun diskaun 10% dan boleh berehat di Lounge.
Longchamp
masa kami disni dikatakan kedai Timberland yang banyak diskaun dibandingkan dengan produk yang dijual di Malaysia.


Kami disaikan dengan coklat dan air serta additional kupon Mason Du Chocolate di Lounge yang disediakan.
Selepas balik kami singgah di kedai kebab . Petang adalah waktu free & easy.

So saya bertiga dengan Kak Mas dan Bro Wan pun beli tiket untuk sehari pass keretapi + bas unlimited dlm 13 euro.
Disebabkan saya yang pernah pegi, saya juga yang lead dan bawa mereka berdua ke Lourve (stesen - Palais Royal - Musee du Lourve). Beli tiket online siap2 kalau nak tgk Monalisa sebab q panjang,
Next kami ke Bir Ali untuk tangkap gambar Eifel


Kemudian kami ke Notre Dame sebelum balik ke campsite.
Masa balik , just untuk confirmkan stesen kami siap panggil staff di metro tapi tidak dilayan . Kami terpaksa tanya couple yang lalu... walau tidak boleh berbahasa Inggeris mereka tetap membantu dengan gerak geri tubuh. Merci

Hari Ke-2 City tour
Champ De Alysee, Boat cruise , Fragonard Perfume Museum, Lafayette , Paris Mosque
Di Champ Alysee ada triomph De Arc , shopping centre , HQ LV , Laduree


























Misi macaroon 
Kenalah try macaron dekat tempat creator dia , diasaskan oleh Laduree.
Jangan risau boleh beli sebiji tiada minimum purchase - 2 euro sebiji.
Boleh juga beli  6 atau 8biji mengikut kotak yang dipilih.
Untuk 8 ialah 18.70 euro so ni termasukla dengan harga kotak yang dipilih.

perisa yang ada - Lemon, rose, orange blossom, chocolate, yuzu, salted caramel dan pelbagai lagi.
Yang best tu aku siap letak dalam beg sandwich semata2 nak bawak balik bagi mak merasa macaron mahal (dan origin)  ..lol. sampai2 terus masuk dalam peti ais. selamatlah dieksport.

Misi macaron diteruskan setelah sampai ke Muzium Fragonard yang berdekatan dengan Lafayette


Berdasarkan carian selain laduree, ramai yang berpendapat mesti cuba Macaron Pierre Herme
Sempatlah singgah kiosk Pierre Herme di Lafayette dan beli. Harga dlm 2.10 euro sebiji. Tapi beza dengan Laduree , perisa Pierre Herme  adalah kombinasi 2 perisa atau 3 berlainan . Even the colors is combination
Staff telah siap beritahu macaron mana yang ada alkohol so janganla ambil yang itu pulak.
contoh kombinasi
Perisa - arabesque - abricot & pistaches
Mogador - Chocolat aul iat & Fruit de la passion





selain dari tu nak juga try Sadaharu Aoki tapi kerana kekangan masa tak dapatlah cuba.

Paris Mosque

Selain mosque , ianya adalah muzium maka ramai juga yang melawat Masjid ini.





we visit the mosque using bus but there is  metro  nearby Paris Mosque which is : Censier - Daubenton. Ypu need to walk 5-10 minutes

Kami juga menaikit cruise dan seelok je cruise tamat, lampu Eifel tower dinyalakan dan kami dapat melihat ianya blinking for few minutes.

Esoknya kami kembali ke port Calais untuk kembali ke London. Tamat sudah 16 hari perjalanan  ke Eropah. Bas akan diasing kan samaada Victoria stesen, Parking lot Park Lane dekat Bayswater. Ada juga yang terus balik dari Paris. Bas akan hantar ke epot Charles De Gaulle pagi tu .
selalu annoucement adalah waktu makan...nak dijadikan cerita so saya miss announcement Bas mana akan ke victoria dan bas mana akan ke Bayswater... ini sebab balik jalan, mandi dulu instead makan- so sepatutnya nak turun Victoria sebab flight aku Emirates nak ke Gatswick mmg dari Victoria...*plan tido epot je.

Nak tukar jenuh plak bila beg dah masuk dalam bas tapi sebenarnya still boleh tukar dekar r n r asalkan belum naik feri... Tapi  ada hikmah di sebaliknya salah bas ni...turun Bayswater tu dekat ngan Malaysia hall bolehla makan dulu . Sedang elok ada plak bilik kosong, takpelah pound pun ada lagi, sedap gak tido beberapa jam atas katil.

anyway inilah pengalaman yang tidak akan dilupakan , jumpa kenalan baru, knowledge baru dan merasa travel berkhemah untuk kali ini.

Tuesday, 15 September 2015

Switzerland dan Swiss Army

Lake Como
Dalam perjalanan ke Switzerland kami melalui pelbagai tasik termasuk Lake Como , Itali. Ala lokasi majlis kahwin George Clooney dan Maya Karin tu (not together of course) .
Tapi mmg kami lalu banyak tasik yang cantik -cantik belaka .
biru tu...tapi tak ingat nama tasik ni apa di Switzerland
perjalanan dalam bas diselang-seli dengan main teka teki, yela kalau tak memang tido sahaja memanjang tp bangun je nampak view cantik gini mmg best.
Kali ni amik kabin ...sebab Switzerland kan ..takut sejuk...tp takdela sejuk sangat.
2 malam di sini
Salah satu option di sini ialah pegi ke Jungfrau  tapi kena sediakan Rm600.

2 bawah tu duit Swiss Franc
Aku pegi sini tukar duit GBP dan Euro je...haha langsung takde Franc..tapi jangan risau crew bole tukarkan kalau nak syiling untuk shower air panas. 0.50 swiss franc untuk 4 minit. Duit dia akan tulis 1/2 .  Di sini campsite Swenzebach  cabin semua tidak dilengkapi toilet so semua kena jalan untuk mandi.

Damen ialah female , herren - male
Fasiliti campsite - wifi berbayar untuk sejam  2 jam - 2 franc. Boleh bayar pakai euro tapi  duit kertas sahaja diterima dan baki dia akan bagi dalam franc. Ada kedai souvenir , boleh beli swiss army dan souvenir lain. Tapi mesin pengering tak bagus, baju akan still lembab. So sini basuh baju sidai2 kat tangga jelah. Ada paip air mata air, boleh amik untuk minum or kami panggil Natural Evian.lol

1st day kami buat Nature Walk dan melawat air terjum 10 tingkat ( 10 euro)  KC belikan tiket so dpt byr euro. 
walaupun summer jungfrau joch tak cair.
Nature walk
air terjun 10 tingkat tp sebab gelap gmbr kat dalam tu tak jadik sgt

lembu pakai loceng ala filem Dilwale Dil Jayange         



Lepas nature walk- free and easy nak pergi pekan Lauterbrunnen or Interlaken pun boleh. Ke interlaken boleh naik keretapi dari pekan Lauterbrunnen. Sempatla meninjau ninjau. Ada kooperasi ala mart, boleh beli coklat, ada pejabat pos yang boleh tukar duit euro ke franc dan ada bank. So selamat kuarkan dari Atm 30 franc sebab nak beli Swiss Army. Caj  withdraw luar negara rm10 asalkan ada kad atm /debit card. Yg penting atm tu ada logo mastercard/meps. Tapi ok gak rate dia- kuar 30 franc = rm120 . Cimb siap bg sms lagi confirmkan jumlah transaksi dalam RM.  Tapi tak tau kenapa kad kawan yang pakai Bank Islam tak direcognize.


Nak pegi ke tak Jungfrau?

kalau ada bajet pegilah -satu hari akan berada di sana. Kat situ ada juga jual coklat Lindt dan ada juga pejabat pos. Aku tak pergi sebab takde bajet RM600, lagipun i jenis tak tahan sejuk takut tak berbaloi je...yelah kalau turun awal tak ke haru...walaupun bawak Winter Jacket hahha tak jadik pi. Tambah lagi glove semua tak bawak lol tu yang malas tu kena plak beli glovekan... Anyway sapa yang pergi tu semua kata cantik  dan menarik. Ada gak yang pening2 sebab tempat tu tinggi , kurang oksigen. Kat atas juga kena pakai shades sebab matahari terik so akan silau bila kena salji.

So hari tu aku incharge bawak auntie yang tak pegi Jungfrau ke Pekan Lauterbrunennen lagi sekali ...dalam 7-10 minit jalan kaki dari campsite.Boleh juga naik bas 3franc...but no no no- jimatkan. Sebab ada org mintak tukarkan duit Pound ke franc so kena singgah bank jugak , dan pegi ke Pejabat pos untuk pos poskad ke Malaysia *saja suka2 even dah balik  , seminggu lepas tu baru poskad tu sampai Malaysia... beli poskad better kat kedai souvenir sebab murah sikit dari Pejabat Pos. Setem boleh beli di kaunter.

Tips : Kalau nak tukar pound ke Franc, pegi ke Bank Eki kerana caj comision ialah 3SF sahaja berbanding bank lagi satu *sebelah pejabat pos (tak ingat nama) 4SF.  Make sure pegi bukan waktu break..


make sure kalau keluar pagi before 11:30
Kami jugak lepak dekat Cafe Airtime yang menawarkan free wifi sebab nak tunggu pejabat pos bukak balik kui 2pm. Coin euro juga diterima 1:1 nisbah pada franc. Sebab nak pakai duit beli setem tu takut tak cukup beli air. nasib baikla barista kata ok boleh je bayar euro.Tolong orderkan untuk auntie2 siap duit lebih tu dorang suruh order gak air sendiri.Mekasih.


Saya minum kopi , auntie2 saya rekemen Alpine tea -dorang kata sedap...


Souvenir
Magnet sini  harganya 4 SF.
Swiss Army dalam RM 70 (basic) boleh beli di pekan or kedai souvenir di campsite. Yang penting boleh engrave  nama free. Tapi yang corak2 payah sikitla takut tak nampak nama...yang plain sure ok. Tapi memang rambang mata sebab cantik-cantik belaka.

Air evian kat sini murah tapi takdela beli dah ada natural evian.

Nak beli Toblerone pun boleh tp bila convert mcm lebih kurang je harga.
Anyway Switzerland memang tenang dan indah permai. Sungai pun clear. Hijau....fuh patutla menjadi kesukaan Jun. k 2pm  lol.





 naxt the journey going to end---> Paris