Follow by Email

Saturday, 12 September 2015

Rome & Colosseum


 On the way ke Rome KC akan singgah Barberino Desigmer Outlet. Disarankan siapa yang mmg nak shopping tu sila google dulu brand apa yang ada dan terus aim ke store sebab 2 jam je kat sini.
Oh masa kat Venice hujan lebat, siap letak seluar jeans siap2 kat tepi khemah untuk pakai esok...basah lenjun ....tragis gak lah...ada family yang terus langsung terjaga dari tidur sebab air dah masuk.
Kami park bas dan makan dulu nasik kat Barberino ...masa tu cuaca panas "dalam hati nak je sidai baju dan towel kat pokok sini " hahaha tapi tak buatlah...nanti malu plak rakyat Malaysia. Sidai dalam bas jelah.

Kat sini akan dapat kad untuk selected brand 10% diskaun dan juga boleh beli minuman juga 10% diskaun. Oh kat sini free wifi....disebabkan aku wifi > shopping ,so sejam je pakai untuk upload gambar /wassap hahaha.

Aku nampak kawan2 lain beli Furla , Adidas. Aku beli lipstik Maybelline je dekat kedai Loreal sebabnya harga dia 4 euro sahaja..rasanya tak dpt kut kat Malaysia lipstik rm16.

Campsite:
Ok sebab sini harga berpatutan amikla kabin ..Harini upgrade sikit coz amik kabin with bilik air...Tapi takde aircond...panas panas.. Duduk sekabin dengan adik dari Papua , Regina. Sini ada free wifi tp kejap dapat kejap tak dapat. Kat Venice nyamuk dan hujan , tp sini plak panas ya amat...nak tido pun terjaga sebab panas. Kat sini ada juga mesin basuh dan pengering berserta penyidai sekali ( dapatla sambung sidai seluar jeans yang basah tu)


Harini tour akan naik train dan bas. Kami disarankan beli tiket yang boleh pakai untuk 75min....so kami disarankan beli 4 tiket untuk 1 hari tour. 1 tiket 1.5 euro.

Kami telah diberi amaran jaga beg masing2...yang best tu pegi naik train pun semua ada kaligrafi...macam kawasan ghetto pun ye gak....

stesen keretapi

huhu takut tak


Vatican city
Taec 2pm pun ikut pakej ke Vatican city ni...haha ..tak kenai ? takpe ignore je.
Kena beratur dan disini pun ada dress code...kena tutup lutut dan mesti berlengan. Masuk gak dalam sebab nak tgk siling  lol...ada askar yang menjaga Vatican City ni... sapa yg tgk Mission Impossible and Davinci Code sure taukan.





Next , kami jalan kaki ke Castello Sant Angelo , boleh beli souvenir...sini magnet murah 1 keping 1 euro dan bolehla negotiate nak lebih 1 ke kalau beli banyak... kami tukar tiket baru dan naik bas ke stesen Termini untuk lunch. Driver dia sangat mengerikan .....memang pakai belok je...rasanya masa tu lagi 1 minit duduk dalam tu  boleh muntah....

Dekat Termini ada banyak kedai halal . Kali ni jalan dengan Kak Mas...dah pi Itali kenala rasa makanan origin Itali kan...order lah pizza , Kak Mas order Kebab....pizza 5 euro  ingatkan 1 slice je ala Venice...sekali 6 slice tu...hadui kalau tau share je dengan Kak Mas (jimat pun jimat)...last bg kat adik2 meja sebelah makan 2 , bawak balik 1. 
Tips : Pizza boleh kongsi berdua. Kat sini juga hot kawasan untuk pencopet siap ada attempt lagi.

Margeherita 5 euro


Kat sini sebab panas asekla beli air mineral sahaja . 1 botol air =1 euro.
Kat Rome ni lagilah banyak pilihan Gelato . Tapi sebab harga 2.5 / 3 takdela beli...tapi mmg nampak menarik pun. Yang penting da rasa sekali kat Venice
Castello Sant Angelo
Kami naik subway ke Colosseum pakai tiket baru lagi. ke Stesen Colloseo. Keluar stesen je memang kagum ....tak sangka besar betui stadium zaman greek ni. Movie reference : 300 / Troy
Tips : Kalau nak masuk dalam Colosseum beli tiket online siap2 tak payah q.
Btw tak sempat masuk coz kat sini 45 min je...bolehje kalau nak masuk tapi kena join balik kumpulan kat tempat lain...disebabkan nak tgk tempat2 yang lain...takdela masuk dalam.



Jalan kaki ke Roman Forum....kami jalan kaki 4km sampailah ke Spanish Step


Trevi mountain- renovate takdela aku baling syiling..tp kalau tak renovate pun aku tak baling #cheapskate






habis jalan nampak paip ni terusla semua isi air masing2 . selamat diminum...aku semestinya amik, nak jimatkan

Next ---> Pisa

No comments:

Post a Comment