Follow by Email

Monday, 28 December 2015

EG Sim card korea travel





I have been using EG Sim card last January 2015, i pick up the sim card at Incheon.
You can download the EG apps, and topup the amount you want to use. You need to purchase the voice function first before transferring it to data

I think this is the best simcard for:

1) someone who need to be connected 24 hours and anywhere around Korea- no problem with coverage
2) For fan girl or someone who visit Korea more than once due to work etc..or korea maniac like me haha.   you dont need to return this sim card.  You can keep using the same simcard and number,for the next visit.

After January , i went to Seoul in September 2015 and i can just top up the balance using the apps and pay via credit card. The range is from 100mb -5gb.
For me  500mb for 11,000 is sufficient for 3-4 days travel as we use hotel/guesthouse wifi too, once i touch down the airport i can start use Mobile data.
In November 2015, i went to Busan , and i just top op another 11,000.No problem with coverage. It is cheaper than roaming.

So far im satisfy with this sim card

More info :http://www.egsimcard.co.kr/#
.............................................................................................

Simcard EG ni sesuai untuk orang yang selalu pergi Korea. Simcard ni tidak perlu dipulangkan . oleh itu kita boleh ulang semula guna pakai simcard yang sama (no. yang sama juga) untuk trip ke Korea seterusnya.
Untuk 500mb (11,000) boleh tahan 3-4 hari (nak tgk UTube pakaila guesthouse/hotel  wifi ) tp ni untuk kalau nak tgk map / translate / dan update social media real time oklah lol
Lebih murah dari aktifkan roaming yang mungkin rm30 sehari untuk data.

Dah pakai semasa melawat Seoul dan Busan, tiada problem coverage.

Majalah Libur

Dah berzaman tapi nak update May 2015 i ada hantar artikel ke Majalah Libur mengenai Hwacheon Sancheono juga turut serta dalam kolum blogger Libur.




Sekarang ni dah nak masuk Januari kutla ada yang nak pergikan. Festiwal Hwacheon 2016 dari 9 Jan - 31 Januari. Untuk lebih info refer post sebelum ni dan KTO

By the way pembetulan dalam Majalah Libur tu ada ralat sikit (miscommunication) ,2 gambar kat bawah muka surat 116,117  tu dekat Jepun , melawat Tama si Ketua Stesen ( tapi dia dah mati bulan 11 haritu sobs) skang Nitama yang naik pangkat. ( boleh refer  blog sebelum ni). Yang lain semua gambar Hwacheon ...best memancing ikan yang sure dapat ikan ni ...haha.




Terima kasih Libur kerana bagi share story dalam bentuk print :)

Wednesday, 23 December 2015

Oman Air

Selain dari Air Asia aku nak juga merasa naik airlines lain.Oman Air tersenarai  berpandukan apps skyscanner unutk  tiket dari ke Singapura ke Kuala Lumpur dari segi harga yang paling murah(rm200) ... uish menarik ni  (masa tu paling murah Tiger beza dalam rm30)...AirAsia pun mahal dah masatu. Sebab dah pernah  naik Jetstar, Tiger dan AirAsia kita tukar angin naik Oman Air.

Pre Oman Air
Makan nasi lemak $4 kat Terminal 3

Flight 7:20am ingatkan pukui 3am dah boleh check in....pukui 4:30 gitu baru bole check in kat kaunter Terminal 3.
Surau Changi hanya ada lepas immigresen so solat Isyak dulu huu...surau terminal 3 lebih kecil dari surau di bahagian transit... lepas solat Isyak adalah lagi 45 minit nak subuh terlelap kejap..nasib baik ada hamba Allah kejut kata dah masuk subuh 5:45am ... It will be funny kalu aku dah masuk lepas immigresen terlepas kapal terbang lagi kan...chooi...

btw pukui 3 pagi memang changi sejuk sangat...walau dah webcheckin bak kata pegawai bertugas tak boleh masuk dalam lagi.  Kena verify dan dpt boarding pass di kaunter. *peraturan yang ada di Singapura, penumpang boleh didenda kalau ada tiket tapi tak naik pun dalam kapal terbang* urm boleh kait kut dengan orang2 kaya yg beli tiket untuk jumpa selebriti or oppa bila dorg sampai haha

Masa tu pun en healer Ji Chang Wook  dtg Singapura flight pagi plak tu....tp berbeza terminal takde nak jumpa...lagipun saya boleh skip kut sebab tak tengok cerita tu...mungkin nanti2 akan tengok gakle coz tau drama tu popular.

6:50  boarding , Kuala Lumpur ni one stop before ke Muscat.
Kerusi ada entertainment tapi 40 minute je, aku  prefer tidur lagi. Diberi bantal dan juga selimut. announcement dalam English dan Arab

Biskut dan air yang disediakan

Dekat bahagian hadapan kabin terdekat screen yang memaparkan kamera di luar kapal terbang ( 1st aku experience kat dalam Emirates) so bila landing nampakla pokok pokok dan jalan tar bawah tu.
Overall sebab mmg ni bukan low cost flight ,seat pun ok gap kaki pun selesa. Landing dekat KLIA  Kalau ada rezeki in future pegi Muscat bolehla jugak naik lagi sekali Oman Air.



Sunday, 20 December 2015

Kad Kredit yang sesuai untuk kaki travel dengan AirAsia

Hari tu ada orang yang tanya pasal upgrade seat ke flat bed..tu salah satu benefit untuk Air Asia Citibank Platinum. Banyak orang ingat platinum tu kena gaji tahunan banyak ni RM xx xxx tapi jujurnya saya tak sampai pun yang tu haha ....
Btw post in adalah percuma tidak dibayar oleh bank cuma berkongsi pendapat dan pengalaman sahaja.
Pendapat saya kalau umur dah 21 tahun  dan  gaji min 2k /sebulan  bolehla apply kad kredit untuk faedah percutian sesuai untuk kaki2 travel.  Tambah lagi bila nak beli tiket, swipe dulule yang tak best kena bayar processing feejelah bila book.

Ok balik pada gaji tu saya pun bermula dari Gold tapi bank terutama Citibank kebiasaannya akan menawarkan pilihan untuk upgrade.Oleh sebab itu walau syarat awal gaji tak meet masih layak juga untuk pakai kad platinum...ofcourse bank akan offer bila tgk kita selalu pakai kad setiap bulan ..ala pakai untuk minyak , beli grocery pun dah cukup...dahulu bank offer saya ke platinum dan kemudian upgrade ke Premier Miles Visa


 1) Premier Miles Visa

Belanja rm3 = 1 premier miles
Faedah :
1. Redeem premier miles untuk tukar ke tiket kapal terbang dari pelbagai airlines membership  termasukla baucer Air Asia.
2. Free access ke Plaza Premium  Lounge di airport Senai ,   Kuching , Klia, Changi dan Hong Kong . Ha yang ni aku suka dapatla makan free rehat2  kat sofa surf wifi sementara tunggu boarding. Dulu2 kad platinum biasa pun dpt access kat Lcct tapi skang KLIA 2 pun takde dah cuma KLIA sahaja. Pernah naik flight AA dari JB teringat ada kad ni dapatla gak isi perut lapar. Yang aku miss out kat Hong Kong dahla AA flight delay tapi masa tu tak teringat langsung airport HK ada dalam list. Urm Hong Kong tah makanan halal idak tak taula haha tp atlleast kalau teringat masa tu  boleh jugak minum air dan rehat.

Yang best pasal kad ni :  Isi minyak kereta pun akan akan dpt point premier miles. Tiap bulan dah confirm sekurang2nya Rm 200 belanja minyak kereta .

Yang tak best : ada yuran tahunan tetapi Tips : selagi kita pakai kad ni tetiap bulan boleh je call customer service mintak waive. Kalau dia tak nak bagi kita cuba hard skill haha "kalau tak waive saya nak cancel card ni"hahaha selalunya company sedaya upaya akan jaga pelanggan dia supaya tak lari. Takat ni mmg aku tak pernahla bayar yuran tahunan.

Disebabkan aku ni  mmg asek target sale Air Asia je dan air asia big points untuk beli tiket semurah boleh , aku pun write in ke bank untuk convert Premier Miles ke kad  AirAsia citibank. Target aku Big Points je. Bank pun approve aku punya permintaan.


Faedah :  Belanja RM1  untuk 1 AirAsia points ,dapat booking sehari awal untuk AirAsia sale
               1500 AirAsia points = 500 big points
               500 big points ni kalau ada dah boleh redeem tiket KUL- Jakarta return rm 90 je untuk 500 BP
Faedah platinum :  Complimentary upgrade ke Flatbed Premium seat untuk 1 hala sahaja dan jika ada kekosongan. Merujuk kepada post sebelum ni yang aku dpt masa balik dari Busan.
Yang tak best : Takde points untuk minyak kereta makanya pakailah untuk grocery, servis kereta etc

***Update April 2016 : Takde dah percuma upgrade ke Flatbed Premium bermula 15 Mac 2016. Cuma diskaun rm200 apabila upgrade ke Flatbed Premium.

*cara lain upgrade Flatbed premium seat dengan harga minima
Tiap kali korg beli tiket AAX mesti dapat lagi satu emel dari  Option town , dengan top up serendah RM150 boleh upgrade ke Flatbed

Yang best pasal optiontown : Flat bed + boleh dpt 20kg bagasi + inflight meal jika ada kekosongan . yang ni aku dpt masa pegi Seoul. yang best tu staff AA tu pun muka terkejut bila check "yela dapat upgrade lol"...elok pulak flght 1am ..best tido pakai selimut tebal.

Yang tak best :  hari departure baru ko tau ko dapat upgrade atau tidak , so kalau tak dapat jenuhla last2 minit nak kena beli bagasi dan makanan.

Anyway jika tak dpat upgrade bayaran akan dipulangkan kecuali processing fee kalau tak salah  kurang dari rm15.
Selain dari tu optiontown juga ada pilihan  untuk beli seat kosong , satu row tu ko yang punya bolehla baring jugak. Kebiasaannya kalau flight tak full boleh dapat. tapi kadang2 kalau flight takde orang sangat tak yah option town pun dapat gak seat sebelah kosong ha yang tu rare case lah mmg lucky.

Sebenarnya kita pun boleh tahu , kita boleh dapat ke tak upgrade. Contohnya kalau masa tu mmg cuti tahun baru cina,aidilfitri yang 1 malaysia cuti , cuti sekolah , sah sah ramai orang: chances LOW. Tapi kalau flight tu hari biasa , bukan cuti sekolah dan public holiday , insya Allah ada.  Yang aku dpt free upgrade pakai kad AA tu flightnya pukui 5petang --manada ada org nak beli flatbed haha dibandingkan dengan flight 1 am ...ada 4 org je dalam tu dari 12 flatbed .yang penting akak dpt luruskan kaki ...lega. Compare dengan upgrade optiontown , upgrade free benefit pakai kad dpt seat sahaja , tiada makanan dan bagasi.

Ok kembali kepada penggunaan kad , haritu pergi ke Busan pun redeem bigpoints sebabnya 2bulan sebelum tu keta aku rosak , kena ganti barang dekat rm700 kena...tapi bayar pakai kad AA dapatla juga sambil2 tu kumpul points walau nak nangis masa nak swipe haha. dah tensen2 tu kita gunakan points tu untuk pergi bercuti.

Untuk maklumat lanjut kad kad di atas boleh google pada website bank yang official. Yang paling utama dah ada kad tu jangan swipe sesuka hati, belanja ikut keupayaan diri . Pakai hanya untuk dapat benefit di atas sahaja...serius wey ramai je org bawah umur 30 tahun bankrap sebab kad kredit yang terlebih belanja kat Malaysia ni.

Kad kad lain yang mungkin boleh diconsider untuk faedah percutian( tapi aku takdela) cukupla 1 kad ni haa..

1) Standard Chartered Worldmiles Mastercard (partner dengan AirAsia Big)

Ok itu je yang penting swipe smart :)

PROMOTION CITIBANK:

 Free 20" Condotti trolley bag or multipurpose sport digital camera with this referral code. Click link:

https://www.citibank.com.my


Terms and condition:
1) Spend rm1500 within 60 days upon card activation

Kalau dalam hati cakap macam ni "Haish aku mana belanja sampai rm1500 ?" ( rm750 dalam sebulan ..sila apply kalau mmg belanja bulanan mmg akan capai amoun Rm1500 dalam 60 hari / 2bulan  contohnya :
1. Swipe untuk minyak kereta dalam 60 hari tu
2. Swipe untuk grocery dalam 60 hari
3. Swipe untuk bill telefon / makan kat restaurant ( paparich rm20 pun bole swipe)
4. swipe untuk insurans kereta /service  kereta within 60 hari pakai kad ( ni dah kautim cukup kut)

Sambil2 swipe, dapat free gift pastu  dapat kumpul point sekali.( kalau kad kredit Air Asia bole kumpul point convert ke Big points plak dan redeem tiket Air Asia) begitula alkisahnya tp make sure pakai link kat atas untuk apply sebab ada referral code. Sekian terima kasih kawan2



Monday, 14 December 2015

Bandung Jakarta 4 hari 3 malam dan KLM

Trip kali ni bersama paket travel POTO. Dapat kenal ramai akak2 yang sporting dan kaki shopping
First time naik KLM (asal dr Holland) , penerbangan ni cuma transit sebentar dari Amsterdam di Kuala Lumpur dan destinasi terakhir ialah di Jakarta. Announcement dalam bahasa Inggeris dan Belanda serta Indonesia.
Penerbangan  pukui 5 dia bagi snack sahaja

ada entertainment untuk ekonomi tp earphone dia spesel letak kat cuping /takde usb untuk caj

halal jangan risau tu epal jus
Bagasi untuk ekonomi KLM - 1 bag sahaja dengan berat 23kg
Kami sampai di Jakarta jam 6 (flight 1 jam 40 min) . beza waktu di Jakarta,  1 jam . Kalau Malaysia 12 noon, Jakarta 11 am.

Sampai di bandara ( airport ) kami terus bergerak ke Bandung ( 3 jam perjalanan dalam bas) 1st makan malam ialah makan padang di r n r, yeay sambal hijau my favorite. Kami stay di hotel Suka Jadi, Bandung,
Breakfast terbaik bandung - tempe dan mee ( ala maggi ) lol
Kami bergerak ke Tangkuban Perahu ( gunung berapi yang masih aktif)  walau gunung berapi tapi suhu drop so sejukla sikit, makanya adalah yang jual biah strawberi , rasberi dan blueberri. Memang akan sentiasa di hunt oleh pembeli2 magnet, beg telekung dan buah2buahan.
bau sulfur





100000 rupiah dia jual mula2,,,pastu saja counter 50000, dia cakap tak bolehla kak ,60000 so okla dlm rm18 untuk 3 jenis
i bawak sejuta je konon bajet kan, senang je kalau nak benchmark
1 000 000 ( 1juta ) = rm300  ( tambah tolak lah, haritu tukar 319 untuk sejuta rupiah)
100,000                 = rm30
10,000                   = rm3
1000                      = 0.30 sen

lepas tu kami bergerak ke rumah mode, kedai ala factory outlet yang jual pakaian jenama calvin klein etc.sini cantik gak bergambar ada kolam ikan koi dan org utan haha,


Lepas tu kami ke donatello, lupa plak nak tangkap gambar kasut...harga dalam rm50 - rm60 mmg boleh tergugat iman. rasa nak terbeli je....tp setbek dapat menahan tp kalau ada bajet lebih mmg akan beli sebab cantik2 ( kedai ni ala vincci)

Oh terbeli gak beg kain sembahyang tu coz harga dia start 150,000 pastu tanya 100,000 kengkonon mcm taknak bagi , pastu dia cakap okla...ada 10 beg pelbagai corak...so mcm eh untungla 1 beg rm3 je (lol padahal tak perlukan) tp nak bagi souvenir bolehje.. Tips : harga dlm bas mungkin lebih murah or dpt lebih akak sorg ni dpt 12 beg untuk 100,000 (rm30) . maksudnye kena pretend tak nak beli sampai bas nak gerak haha ( dorg akan naik bas)


beg yg tetiba terbeli


Shopping lagi di pasar baru, bolehla beli kain cotton, lace , telekung , tudung. Sampai sini belilah gak telekung cotton 100,000 (rm30) rupiah 2 dan baju batik 45,000 ( rm14). Lepas tu kami ke pusat jeans toko tiga.
Esoknya check out,awal pagi sebelum Kartika sari bukak kami dah sampai.Sini femes brwonie, boleh gak beli pisang salai etc..confuse takde price tag, price kena tanya staff je (fishy kan lol) tp still affordable...eg brownie 42,500 cake sale keju 50,000 ( rm15). keropok2 pun dijual di sini



 terus ke Jakarta. macet.....kami pergi ke Taman Mini Indonesia untuk bergambar di rumah minang dan Bali



bali
next shopping lagi kat Itc cempaka mas, bole beli kain lagi

Dinner dan check in di gren alia, Jakarta.


Sebelah hotel ni 7e, bolehla kalau takat nak beli mee sedap ke teh botol

teh botol perisa teh hijau
Esoknye lepas  check out, kami pergi ke menara Monas tp sekejap sahaja kerana polis tak bagi bas kami park di situ katanya bakal ada demo aman

Menara monas dr kejauhan
Last shopping ialah di Tanah Abang, pelbagai kain dan telekung lagi dan lagi,

Lepas makan kami terus bertolak ke airport sebab takut macet. Di airport Soekarno Hatta kena xray bag dulu baru check in. Sebelum tu kami pack2 barang dulu , lepas xray ada servis wrap, disebabkan KLM punya polisi 1 bag ..mana beg yg beranak tu kami wrapkan jadi 1, boleh lepas, tp kena sign ayat cakap kalau beg ni hilang ( sebab 2 begkan) KLM takkan bertanggungjawab..huu takpe asal tak bayar lebih lol..InsyaAllah selamat sampai

sempat tgk oppa jap kat sini lol

Ingatkan nak jamak taqdim maghrib Isyak (magrib pukui 6pm) , tp suraunye kecil sahaja dan masuk waktu semua staff / penumpang pelbagai destinasi  pegi Surau..Alhamdulillah. Oh tapi kat Indonesia kebanyakkan musolla nyer share tempat wuduk...tapi kat epot ni dah asing, ramaila plak..terusla jadi jamak taakhir kat Klia sahaja,untuk elak terlambat di gate (akan  xray lg sekali dan sekuriti)

Flight kami 7:30 malam, flight asal Jakarta - Amsterdam tp akan singgah stop di Kuala Lumpur. Kami pun dpt la menu makan malam sekali...sedap juga nasik goreng KLM.

Terpikir gak kalau aku tak keluar bolehla pegi Amsterdam lol niat...tapi mmg dia akan suruh semua org keluar dan masuk balik dan org yg original flight ke Amsterdam akan masih duduk seat yang sama lepas singgah sekejap di Klia. Orang di KL pulak yang akan fill in seat kami yang pulang ke KL ni untuk ke Amsterdam.
Menarik gak cara marketing dan logistic mereka.

Jakarta mmg sesuai untuk kaki shopping :)

Thursday, 10 December 2015

DAY6 in Singapore and my drama

When  i went to Day6 fan sign, i got to watch they perform 2 songs...of course i wanna see them performing  live for all the remaining song...however i could not attend their 1st concert in Seoul ...*bummer*, coz i have test on Sunday ( i agree on Young K who invented exam??? duh) my class is on weekend,   plus there is no midnight flight back to Kuala Lumpur on Saturday ( if i were to attend the Friday one)

Then they announce Bangkok FM , yeah that is on weekend too...Singapore...hmm weekend..anyway my sister and friends are going to Singapore i was like...i wanna go too..lol so on Saturday morning 3am i have decided to skip class ...bought a flight ticket to SG..it is RM80 ...but then the drama start lol i suppose to stay awake..nada i go back to sleep ...and as soon i wake up i only have 1 hour and half to go to airport...i drive as fast as i could but they close the checkin counter already :( ...im already at airport anyway...so i bought another ticket HAHAHA sobs

Finally reach Singapore,  grab  chicken for lunch coz i will meet CHICKEN..., take MRT to Marina Bays Sands...go to the hall to buy ticket ..OMG they dont have card terminal , i have to walk back to agent counter in the mall, lucky it is just beside the expo but still it is: 3:30pm..the fm is 4pm.....anyway yeay managed to be in hall on time. Its cool that the fm is on Saturday , day6 right ?? lol



Once Day6 appear it is all worth it....1st song is out of my mind...yeah i think im out of my mind too by doing this spontaneous act lol







Setlist :
Out of my mind
Habits
Stop and Stare - fancam --> https://www.youtube.com/watch?v=k-JKPyqKa9A
Nobody
Like the sun
Colors
Congratulations https://www.instagram.com/p/-6cEicyP7v/?taken-by=goodgirlgotravel
Bruno Mars medley
Free hage
 
cant take a lot of photo as im at front row...plus need to focus on the performance coz as Jae said they kill it live lol



We celebrate Young K birthday and he goes " u guys are amazing" haha well .Please act suprise again for Bangkok fan meeting lol . His parents also attend this fan meeting.
Junhyeok said no english, only Korean and he'd like to bring his parents to watch his performace too in future...good son.He reminds me so much of Junho.


I was not lucky to be selected for games and photo opportunity plus i have no money to buy Cat 1 for hitouch .well that is expected as i just bought the ticket 30 min before show.. the games was fun ...guessing the voice * which is totally easy if it is Doowon coz of his bass voice, but the fan got it wrong OTL...Jae just give the answer by saying chicken...i think i can guess Sungjin too because of his Satoori...The second game is guessing the drawing- Junhyeok drawing is so good !! The prize is selfie with Day6..the instagram upload by Wonpil and Jae is on the stage during the game coz their team lost..u guys look handsome here  https://www.instagram.com/p/-6LoRNSuC5/?taken-by=jaeparklb and



anyway i finally fulfil my day6 wishlist by
  •  singing together " miss u to damn much " in Like that Sun (taeyang chorom)
  • seeing live performance of The Day 's setlist
  • seeing live cover of my fav singer Bruno Mars 
After fm, we went back to airport and send them off . Thank you Day6 who keep on waving after immigration and Jae for the final bow.

Compilation of short fancam + departure at Changi :



we welcome Got7 arrival after that, and stay at airport till morning coz my flight is 7am...and i went straight to the class... less than 24 hour in Singapore. err sorry got7 no money plus your rookie hoobae need my support eheh (and i have class)

Day6 keep on going forward !! Noona will be waiting till the day you have fanmeeting here in Malaysia.



Wednesday, 9 December 2015

Sang Sang Gil /write your name in Korea


 
In August till September 2015, KTO run  a campaign called "Write Your Name in Korea ". Of course i also participate and thankfully i am one of the 23000 lucky foreigner whose name is engrave at Sang Sang Gil (imaginary road)

You can also claim a free gift if you manage to visit the road..Im so thrill to have my name engrave as i like Korea so much and i feel like its simillar to walk of fame in Hollywood (err only that we are not famous ) lol

There are plenty way to go there either via Seoul or Busan. Busan is nearer to Changwon only 1 hour by bus. You can read the guideline to go HERE from KTO

I saw there is sale promo for Busan and my 1st thought is i need to go here !! However i missed the free bus time as i went to Orkyudo in the morning.

My Journey
1.From Sasang Station , i purchase a bus tiket at the Busan Interbus City Station to Masan (3500 won).
2.From Masan i take taxi (alternatively there is  free bus ride in the voucher but only till 31 Dec 2015)
The taxi driver at first not sure what is Sang Sang Gil but after i mentioned Changdong Art Village he got it. Fare approx : 4000 won-5000 won. I choose the same method on the way back

busan bus station near sasang
the ticket to Masan ( 1hour)
is it your name ?

There r also Kara's name and signature




You wil received email on the tile position 



claim your gift at the guesthouse rhizone * by 31 dec 2015 only

Its pancoat ! i remember RM member wore it in one of the episode
shirt, shoes and t-money
The art village


the road before transformation
this is after


even the flower pot is cute
the store



You can also check your name in the book available at 1st floor of Changdong Art Centre at Changdong Art Village
Anyway due to some technical issue, my tiles does not display my name, it is someone else. I already report this to KTO and they already rearrange back my name to the original position. Quite dissapointed but KTO did rectify this. Thank you... not sure how long this name will last but im still happy that my name was here,,,

oh I love the fact this city is still full on yellow ginko trees



Go and check out your name :)