Follow by Email

Wednesday, 23 December 2015

Oman Air

Selain dari Air Asia aku nak juga merasa naik airlines lain.Oman Air tersenarai  berpandukan apps skyscanner unutk  tiket dari ke Singapura ke Kuala Lumpur dari segi harga yang paling murah(rm200) ... uish menarik ni  (masa tu paling murah Tiger beza dalam rm30)...AirAsia pun mahal dah masatu. Sebab dah pernah  naik Jetstar, Tiger dan AirAsia kita tukar angin naik Oman Air.

Pre Oman Air
Makan nasi lemak $4 kat Terminal 3

Flight 7:20am ingatkan pukui 3am dah boleh check in....pukui 4:30 gitu baru bole check in kat kaunter Terminal 3.
Surau Changi hanya ada lepas immigresen so solat Isyak dulu huu...surau terminal 3 lebih kecil dari surau di bahagian transit... lepas solat Isyak adalah lagi 45 minit nak subuh terlelap kejap..nasib baik ada hamba Allah kejut kata dah masuk subuh 5:45am ... It will be funny kalu aku dah masuk lepas immigresen terlepas kapal terbang lagi kan...chooi...

btw pukui 3 pagi memang changi sejuk sangat...walau dah webcheckin bak kata pegawai bertugas tak boleh masuk dalam lagi.  Kena verify dan dpt boarding pass di kaunter. *peraturan yang ada di Singapura, penumpang boleh didenda kalau ada tiket tapi tak naik pun dalam kapal terbang* urm boleh kait kut dengan orang2 kaya yg beli tiket untuk jumpa selebriti or oppa bila dorg sampai haha

Masa tu pun en healer Ji Chang Wook  dtg Singapura flight pagi plak tu....tp berbeza terminal takde nak jumpa...lagipun saya boleh skip kut sebab tak tengok cerita tu...mungkin nanti2 akan tengok gakle coz tau drama tu popular.

6:50  boarding , Kuala Lumpur ni one stop before ke Muscat.
Kerusi ada entertainment tapi 40 minute je, aku  prefer tidur lagi. Diberi bantal dan juga selimut. announcement dalam English dan Arab

Biskut dan air yang disediakan

Dekat bahagian hadapan kabin terdekat screen yang memaparkan kamera di luar kapal terbang ( 1st aku experience kat dalam Emirates) so bila landing nampakla pokok pokok dan jalan tar bawah tu.
Overall sebab mmg ni bukan low cost flight ,seat pun ok gap kaki pun selesa. Landing dekat KLIA  Kalau ada rezeki in future pegi Muscat bolehla jugak naik lagi sekali Oman Air.



No comments:

Post a Comment