Follow by Email

Thursday, 28 July 2016

Hari ni makan apa ek ? Hokkaido punya cerita

Ini cerita nak jimat punya pasal .Compare dengan set jepun 900yen-1000 takleh makan hari2. Tapi jimat2 pun pantang nampak aiskrim di Hokkaido.
Sebab duduk airbnb ada dapur + microwave senang cuma perlu panaskan sahaja.
carta review suka hati Cik Leha.

1. nasi segera 7e. Masalahnya dalam seminggu  masuk 7e jumpa sekali ni je dekat hakodate. Portion pun banyak
Harga : 125 yen

Apalagi tgh musim raya, makanlah dengan serunding + ikan bilis Yeos. Sedap tu

2. Hokkaido Melon ( 300- 400 yen) ni mmg sedap.

3. Softcream Melon pun jadi (300yen)

4. Brahim's nasi cendawan keju ( yang ni paling mahal rm11) tapi portion banyak , cukup untuk 2 orang. Tapi kalau makan nasi sahaja mmg plain, tambah dengan ikan bilis Yeos baru best. (lunch)


5. Air coklat Ishiya. Sedap- harga pun sedap gak la 210 yen untuk version murah sikit bole cuba Air coklat Van Houten
berlatarbelakangkan hakodate


6. Tesco kari ayam dengan kentang. Not bad , kami makan dengan onigiri (makan malam)



















7. Lunch di Furano- special Kuah kacang Agro dan nasi impit.siap makan kat lavender east. Dah pakai baju raya kenala hidangan raya.



















Pemanis mulut : icecream lavender ( saja nak try bolehla) tp takdela sedap sgt coz rasa makan pewangi je


8. dalam kereta sempat habiskan kuih raya haha inila tat nanas terakhir (bawa bekas kecil sahaja untuk snek)

9.Nasi gorg kampung Sharifah ( panas pakai microwave ) harga lagi murah dari Brahim tapi portion agak sedikit walaupun dia tulis 1-2 . Tapi rasalah nasi gorg kampungnya. Yang ni lunch dalam keretapi ke Wakkanai dari Asahikawa

10. Dinner + nasi beli di Selcomart (yang diverify oleh staff ianya sesuai utk vegetarian ). Sambal ni sedap sebab pedas. Di Wakkanai kami  duduk hotel takde microwave, jadinya pakai air panas biarkan 2,3 min dalam bekas.








11.Kali ni senang onigiri dah tulis roman dah "salmon roe"

dimakan bersama dengam sambal ikan bilis Brahim. hmm prefer Ikan bilis yeos lagi sebab lagi pedas.

12. Pemanis mulut : (white corn) yang dibeli di Otaru 1 tongkol ( share makan 2 orang) harga 400 yen.
Rasanya manis persis macam jagung kuning biasa hahaha

Itu sahaja jalan jalan cari makan (yang ada dalam beg). makanan jepun yang kami adalah halal ramen Sapporo, set seafood di Hakodate dan Otaru.
Dalam Air Asia , flight ke Sapporo prebook Nasi Ayam ,balik prebook Bibimbap. Rugi betui Air Asia X jual lemang untuk flight AK sahaja kalau tak awal2 dah prebook lemang.


Wednesday, 27 July 2016

Hokkaido July 2016 Hokkaido Rail Pass


7days Sapporo - Hakodate - lake Toya- Furano- Asahikawa- Wakkanai - Otaru

Travel bucketlist mmg nak ke Hokkaido , dulu2 jalan2 matta fair nampak brochure ladang Lavender  tgk rega pakej ada yang RM5000-6000 fuhh tu yang simpan dalam hati je dulu. Masa AirAsia launch pun dah seronok dah nak pegi. Elok pula haritu ada sale Air Asia dpt la grab tiket return rm800 untuk seminggu.

Dah semingu takkan  nak duduk Sapporo jekan terusla baca2 tgk itinerari adik yg dah sampai dulu waktu winter. Hari2 salji di sana.  Takpe kita jalan waktu summer khas untuk Lavender. Better beli Hokkaido Rail Pass kalau nak travel ke daerah daerah lain di Hokkaido.


Hokkaido Rail Pass ( yay or nay ?) Perlu ke tak
Yes for /  Perlu:
  •  Kalau kita travel lebih dari 1 daerah , tak perlu kalau setakat nak duduk sapporo sahaja / u will save more if you travel more than 1 city , no use it if you just stay at sapporo. Use hyperdia.com to compare the cost  of purchasing single journey ticket and Hokkaido Rail Pass
Harga Hokkaido Rail Pass / Price for Hokkaido Rail Pass:

  • 3 days  - 16,500 yen
  • 5 days  - 22 ,000 yen
  • 7 days  - 24,000 yen
  •  4 days flexi  - 22,000 yen * non consecutive valid for 10days
  • Hokkaido have limited  express train and coach is divided into non reserve (free seating) . reserve and green car (vip).
Setelah timbang tira kami pun beli 4 days flexi sebab bukan hari2 nak travel naik train.

Wakkanai
Jumlah harga tiket tanpa pass dari Sapporo ke Hakodate ke Asahikawa dan Wakkanai : 43,270 yen . kalau  ambil pass Hokkaido harga pass 24,000 yen sahaja (termasuk upgrade reserved seat). Untuk Sapporo ke Wakkanai sahaja harga tiket one way 10,000 yen so mmg berbaloila kami ambil pass ni.
 
Hokkaido ni punyala besar , dalam Hokkaido ni pun ada airport di Wakkanai, Asahikawa dan Hakodate. So kalau rajin dan plan awal mungkin juga boleh dpt tiket kapal terbang yang murah. Tapi kelebihan naik train - dapat tgk view ,  tak perlu 2 jam tunggu untuk departure, asalkan naik 5 minit sebelum pun takpe dan disebabkan pakai pass, kalau terlepas pun boleh naik tren seterusnya. ( kalau kapal terbang dah burn dah tiket)






Tips untuk pengguna pass keretapi / Tips for train 's pass user:

  •  Pakaila beg kecik atau backpack sahaja sebab kalau besar sangat tiada tempat untuk letak beg. ( tempat letak beg besar kebiassannya di depan atau belakang koc) selain dari tu boleh letak di rak di atas kepala.  / Please avoid large cabin bag and use small bag as the only space will be the overhead rack and the front + back of the train's coach.
  • Saiz bag juga menentukan saiz locker yang bermula dari 300yen -700 yen. / Your bag size will also determine the locker size. The price range start from 300yen(smallest) -700yen(largest)
  • Guna Hyperdia  untuk plan masa, tarikh perjalanan dan nama train dalam satu kertas. Bila dah sampai Hokkaido senang tunjuk je kat staff so dia boleh bookkan "reserve seat" Kalau lambat reserve mungkin seat penuh dan nanti mungkin tak dapat seat kalau ramai org/ Use hyperdia to plan the itinerary. In order to reserve the seat , better if u list all the train name. date and time on 1 piece of paper  Once u at JR station u will get  all the reserve seat ticket for the whole 1 week.



Kelebihan Hokkaido Rail Pass / Hokkaido Rail pass benefit
  • "Reserve seat " percuma / Free reserve seat upgrade
  • Diskaun di Bic Camera Sapporo / Bic Camera Sapporo Discount
  • Diskaun sewa kereta JR / Discount for JR Rent a car
masalahnya dorg tak mention discount ni dekat pass tu so kalau tak baca website mmg tak perasan. Yg bic camera ni pun perasan bila dah pergi Bic camera tak dapatle extra diskaun selain dari tax free.

 Disebabkan ada diskaun kami pun sewa kereta satu hari di JR Asahikawa , company ni bawah JR so tempat kereta ni dalam stesen JR juga . Ini khas dengan tujuan pergi ke Furano dan Biei.




Lavender di Furano

Lake Toya
Ticket holder  for reserve seat

Mengikut observation ,train limited express ni tiada wifi. Hanya train sapporo ke asahikawa sahaja yang ada plug point. Tandas tiada bidet. Makanan atau air ada dijual.Staff JR akan bawa troli/ bakul  ala jualan air asia .Kalau tiada jualan makanan mereka akan announce dari awal sebelum bertolak. Shinkasen dari Tokyo pun dah beroperasi tp ianya cuma di Hakodate. Dari Hakodate masih lagi kena naik tren biasa.

Untuk persedian :
Pocket wifi kami sewa share harga promosi rm13/day dari Travel Reccomends.  http://www.travelrecommends.com
Kami pakai untuk google map , google translate dan social media.








View from the train feat Pikachu ( dah kat jepun kan)

look down for  unique manhole cover


Accomodation :
Kami pergi waktu peak, harga hotel memang naik , tak dpt lah nak merasa tidor di JR INN yang sebelah je dengan stesen keretapi.  Alternatif paling murah  ialah Airbnb di Asahikawa dan Sapporo
Discount airbnb RM65 / $30 off untuk first timer :
www.airbnb.com

Money changer dan Atm
Memang tak nampak money changer, nak tukar duit dekat Bank..
Kalau nak senang , yang penting activate kad atm untuk pengeluaran duit luar negara.
Asalkan kad atm tu ada function debit card dengan logo mastercard dan visa dah boleh withdraw dah.
Caj : RM10 per transaksi
Atm Aeon di Aeon Mall Asahikawa


Makanan :
Makan 3x je makanan jepun sepanjang seminggu tu. . Kami bawa makanan express dan beli nasi express / onigiri. Jimat dan senang tak payah fikir halal ke tak .Onigiri still kena pakai google translatelah tanya staff sebab intinya.

Walaupun ramalan cuaca  predic hujan dan mendung. tapi Alhamdullillah takde pun keluar payung sepanjang kami berada di Hokkaido. Highlight memang area Biei dan Furano cantik sgt. Sebab pergi musim raya mmg plan nak bergambar dengan baju raya di Biei dan Furano.

Highlight Biei dan Furano : biei-furano

Terima Kasih Hokkaido



Biei - Furano




Asahikawa (JR rent a car) to Furano ( 40km)
5pm to 5pm the next day : 7600 yen  JR pass holder (+ insurance 8000+).
English GPS and we navigate using mapcode ( other alternative is by key in phone number)
Toyato Vitz 5 seater . Kereta ni akan matikan enjin bila kita berhenti di lampu isyarat/simpang (green car).









1st mission : Tambo Art Asahikawa : Fail Error 404 no tambo art found
Mapcode     : 79 710 650


my view in July
Selain dari Zoo Asahiyama di Asahikawa  , tarikan lain waktu ialah Tambo Art paddy field. Mapcode ni diperolehi dari Page FB Hokkaido . dah tanya bulan July ada tak, admin kata ada tp semua hijau je nampak. Dikatakan untuk buat art ni mereka akan tanam padi berlain jenis untuk membentuk lukisan yang diinginkan.

what i want to see lol credit goholidaynow.com perhaps in august ?

 Biei Patchwork Field






Biei - Furano mapcodes :


Zerubu hill 389 071 595
Shikasai -no-oka 349 701 160
Blue pond 349 568 888
Farm Tomita 349 277 672 
Lavender east 349 251 408
Furano Cheese 550 840 200

For rollercoaster road we use Google map gps

zerubu hill


Hokusei no oka

Rollercoaster road

video might not be play on mobile platform . Youtube link :  Rollercoaster road video

Blue Pond - caution Mapcode will inform you already arrive 500m before the junction to Blue Pond
Video : https://www.youtube.com/watch?v=ZKLtRLLdt8M

 Dikatakan air menjadi biru disebabkan aluminium yang digunakan untuk elak tanah runtuh namun apabila bercampur air , air tasik bertukar biru.

Alternative : Take a bus to Blue Pond from JR Biei
https://www.biei-hokkaido.jp/en/search/sightseeing/viewspot/000035.html

Ada r nr untuk toilet stop  1km sebelum Blue pond ( tiada bidet)





Farm tomita http://www.farm-tomita.co.jp/en/
Entrance : Free

Mapcode will direct you to  Lavender Farm station, just look around for farm tomita parking area
Bunga Poppy , babybreath dan lavender membentuk jalur warna yang menarik di Farm Tomita






Makan lavender ice cream tapi dah rasa macam makan Febreze plak sebab bau dia. hahaha.
Dekat farm tomita juga ada dijual Melon yg manis di Hokkaido (ala honey dew)
A bee and lavender

Berdekatan dengan Farm Tomita terdapat Farm Tomita Lavender East .




Video from Lavender Tractor ( 200 yen)  Link : https://www.youtube.com/watch?v=GoAvKqpVTH8


Alternative : 1. Norokko Train http://www.lavenderfurano.com/bus.htm#norokkotrain
2. Furano lavender Express (direct from sapporo to Furano)

FYI Since Biei and Furano is farm area there might be no modern toilet only squat toilet.



Driving tips: The stop sign is in japanese .
Kena hati2 di situ jangan tak berhenti pula. Untuk ke kanan kena make sure opposite clear sebab  akan hijau kedua2 arah perjalanan.
Note : We need to return car with full tank. 2 type of gasoline station ( stesen minyak ) , self service and full service better opt  full service as we need to fill in the correct gasoline.
Asahikawa to Biei - Furano back to Asahikawa - Gasoline (1400 yen- 2 bar)
Alhamdulillah dan thanks pada kakak yang sanggup amik international driving license (RM150) dapatla kami cover tempat2 di atas. http://www.jpj.gov.my/permit-memandu-antarabangsa