Follow by Email

Friday, 1 July 2016

Hong Kong , Beijing dan tandas awam


Stuck di Hong Kong
First time merasa  cancel. Kami menaiki Cathay Pacific  dengan tujuan transit di Hong Kong via Dragon Air. Namun sampai sahaja di Gate . Staff terus beritahu flight cancel , airport beijing tutup dan flight akan diganti esok pagi. Staff terus issue boarding pass baru dan memberitahu kami mereka akan cover untuk hotel. Kami diberitahu untuk ambil beg yg dicheckin mungkin agak complicated dan kena menunggu 2-3 jam. Grup semua stuju untuk tidak mengambil beg. (bermakna kami akan bermalam dengan baju yg sama hari tu). Airline turut sediakan bas untuk transfer ke hotel Kowloon.

Kami juga diberi option buffet dinner tapi semua waswas je nak makan. Last2 sebab lokasi hotel di Tsim Sa Tsui, kami terus jalan di restoren halal berdekatan. Disebabkan tak expect akan bermalam di HK, kenala kuarkan cash HKD dari mesin Atm



Meal Voucher HKD $40
Esok 6am kami pun menaiki bas yg disediakan dr hotel ke airport. Bagus juga tak amik beg kerana kami tak perlu check in bag lagi , direct terus ke immigresen. Next kami terus ke satunya2 restoren halal di airport hong kong - Popeyes untuk redeem voucher meal. Nampaknya lokasi Popeyes dah berpindah dr sebelum imigresen(tahun 2014)  ke selepas immigresen .

yg penting ada logo halal
Flight ori - Dragon Air, flight ganti Cathay Pacific. Unfortunately walau dah tanya sebelum tu. Cathay Pacific tiada stock utk makanan halal.nasibla flight dalam 2 jam lebih je.

Pengajaran :
1. Kalau transit malam, sila bawa tshirt backup dalam hand carry. merasa kami pakai baju sama satu hari suntuk walau dah mandi semua.
2. Make sure flight ganti akan copy the same request from previous airline especially MOML.

Insurans kami tidak cover flight cancel sebab airline telah pun menyediakan compensation dan new ticket . coverage hanya untuk delay katanya. Nasibla dpt hotel gak...agak2 kalau AA tido epot jelah kut hehe

Akhirnya selamat sampai Beijing .  Kami stay di Jin Yun run hua. Tour guide kata semalam hujan lebat untuk route ke China dari HK sebab itula flight ke China semua cancel. Flight baru semua org naik Airbus yg besar untuk ganti semua flight ke Beijing yg cancel.

Breakfast diasingkan halal dan non halal atas permintaan pakej di hotel.

Tempat - tempat yang dilawati :


Great wall, Summer Place, Tianamen Square, Panda Zoo .Akrobatik show juga salah satu attraction yg  mmg tak boleh miss, sgt menarik
Trip melalui pakej Poto harusla semua makanan halal. Yang penting bagi kami telur dadar tu wajib ada.

summer palace

bunga di Tianamen sq


Bird nest stadium, bunga mawar bunga kebangsaan
Great wall- hujan masa ni








telur dadar masakan antarabangsa

panda yg comei


Masjid-masjid

Masjid masa ni  ada renovate plak kat toilet perempuan...terpaksala amik wuduk tempat laki..jenuh nak expain water meiyo lol..last2 tunjuk imam org tgh baik toilet baru dia paham.


Tandas awam

dari luar cantik tp dalam hmm entahla
mmg sah sah tau toilet sini takde air, tp sikap mereka ni pelik juga...tourist tourist dalam negeri yang turut melawat tempat2 pelancongan...satu q panjang, dua siap tak flush...tetiba je eh org sebelah punya tisu masuk kat sebelah ada darah plak tu ewww....( ni summer palace punya toilet) ...dekat art zone siap ada toilet takde pintu ( nak tangkap gmbr tapi ada org plak ) kalu penuh org pakai gak kut toilet takde pintu tu....dahle berbau terus terbantut niat....haha so pergi sini , sila bersedia dr segi mental lol

Airport security beijing yg sgt tak friendly
Security check..sungguh tak effisyen...q punya lama sampai dah masuk waktu boarding dah.....lepas tu rupanya kena keluarkan powerbank  dari beg...lain kali tarukla sign waktu tgh q ni...ni dahla lambat, sampai turn nak xray, jenuh plak nak korek power bank dlm bag...bukan tu je ada gak power bank 20k kena amik, bedak bayi pun...i punya  makanan jelly puding pun kena...walau aku tak rasa tu cecair..takpela gua kasi halal je..masalahnya dia baling jelly tu buang depan mata...haishla....

Lepas clear security je berlarila kami ke gate, tapi rupanya delay dekat sejam tunggu pelepasan trafik udara ( yg menyebabkan risiko lg sekali untuk transit ke HK) ...kat HK sambung drama..kuar gate terus carik gate baru....fuh setbaik sempat..kalu tak mmg kami pi Disneylandlah....anyway bila balik KL....1 beg group kami takde....berdasarkan reference sticker bar code tu...rupanya bag tu miss out masa transit....(yela tinggal sejam je) anyway pihak Cathay telah menghantar beg tersebut direct ke rumah keessokkan harinya. (beg tak berkunci dan tiada benda yang hilang)

Sebenarnya jadual kami ni dah lari sebab sepatutnya kami direct ke Beijing . Kami dah hilang separuh hari tapi nasibla kami still bole cover semua tempat dalam itinerari...group pun semua sporting menempuh pelbagai drama ke Beijing.

No comments:

Post a Comment