Follow by Email

Tuesday, 9 August 2016

Sapporo - Otaru

Kebanyakkan attraction kat sini semua dekat dekat ngan Sapporo Station .




















Berjaya masukkan semua beg dalam locker 500yen ( kongsi berdua 250yen)

hehe singgah Bic Camera sekali ada section cheap Seiko....elok pulak mmg takde jam sejak rosak berapa bulan dah ...asyik tgk jam kat phone je- belilah 1..bawah rm40 plak tu,. Untuk dpt harga tax free kena beli minimum 2500yen. Kakak beli Gshock 5000 yen oklah dah lepas dah. Kalau pakai kad visa , dpt lagi diskaun 5%. .

Halal Ramen (Ramen Horyu)
Subway :  Susukino

Kami pakai GPS je tapi yang buat confuse sikit sebab kedainya dalam bahasa Jepun dekat luar  takde nampak halal. Kami try je masuk tanya ...sekali terus nampak sign page Halal Media Japan.(HMJ)

Dekat sini dorg akan pakai spesifik pinggan dan mangkuk untuk Muslim ( dilabel hijau)







Lepas makan kami singgah Laox , ada souvenir halal.
Kemudian kami pergi ke stesen Kita Juni Jo untuk solat di Masjid Sapporo ( banyak kedai halal di sekitar sini juga). Seperti biasa on GPS sahaja.Dekat je dlm 5-7 min dah sampai


lepas tu balik ke Sapporo kami ke former govt building.


Kami hantar beg dulu ke rumah sewaan airbnb yg berada di Kotoni. (sebab tuan umah biar pintu tak kunci ) pun boleh! tp sebab sini Jepun-selamatla kut takde org nak curi. Malam tu kami keluar balik ke central Sapporo.


Kami boleh jalan pusing2 1 hari ni sebab beli Otaru tourist pass ( akan dpt unlimited Subway ticket untuk 1 hari) boleh pakai bila2. Tapi kalau untuk ke Otaru yang tu tiket dah print siap2 tarikh travel.

Otaru.




Nak gak makan ketam last day...kaki pun jadik lol


Sebab hari ni hari terakhir di Jepun abiskan duit untuk rainbow tower.

Tips : kalau jalan waktu summer sila amik option cup sebab cair cepat sangat berlemuh yong makan. Kalau winter lambatla cair.Dekat sebelah kedai aiskrim ada kedai kaca.Kagum tu ada cawan yang boleh berubah warna ikut suhu.


Tak sah kalau tak pergi Music Box museum.Pelbagai koleksi ada


Otaru pun ada masjid tapi kami tak pergi. Solat di umah sahaja

clock tower sapporo
Clock tower ni dah macam yang dalam Back to Future dah rasa.
Balik dah
Flight pukui 9:20 am, kami dah siap2 amik 1st subway untuk ke airport. Sekali flight delay ..sejam delay. mulalah nak terbeli apa yang ada kat airport tu. Cheesecake Letao siap dengan freeze bag.


Dalam flight breakfast Bibimbap plak

Hokkaido , insyaAllah bila2 boleh repeat ( Sapporo jelah) bila i tergedik nak rasa salji nonstop




5 comments:

  1. Ade salji ke sekarang?pegi bulan berapa dear?

    ReplyDelete
  2. Ade salji ke sekarang?pegi bulan berapa dear?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde salji saya pergi bulan 7 musim panas..rasanya bulan 11 dah salji dah kat sana

      Delete
  3. salam, letao cheesecake dan tower ice cream tu takde bahan yg tak boleh dimakan kan? hehe
    sbb search kat internet, bahan semua tulis dlm bahasa jepun XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takat ni baca dari pengalaman org yh dah pegi takde bahan yg meragukan

      Delete