Follow by Email

Wednesday, 4 January 2017

Digi Roam5 Rm5/day social messaging for traveller



Zaman pakai smart phone ni memang kena ada roaming .Selain dari pilihan sewa simcard , sewa pocket wifi   kita boleh juga activate roaming. So far kalau data roaming standard rm36/ day.
Kalau company yang bayar takpela kan tp ni tiket kapal terbang pun jenuh  nak bayar , tak sanggup nak activate rm36 sehari..
.
Hari tu pergi ke Hong Kong dan Shenzhen , China,  Kebetulan nampak Digi promo Roam5.
Merasala try 2 hari di Hong Kong dan 1 hari di Shenzhen. Bole refer website untuk negara yang cover pakej ni :http://new.digi.com.my/roaming/unlimited-internet-roaming-social-messaging#roaming-country

Unlimited Social Messaging ni maksudnya khas untuk pengguna chat services dan social media iaitu : Whatsapp , Line, Kakao, Facebook ,Twitter dan Instagram ( youtube, google maps no no no)


RM5 je, not bad yg penting dpt post gmbar ke Instagram and reply whatsApp grup yang berpuluh-puluh ada masa kat luar negara.

Paling penting masa nak activate kena follow instruction betul2 kalau tak dia jadi normal data yg rm30+ sehari tu.


"How do I subscribe to Roaming Top Up Packages?
A. Prior to departure, ensure that:-
    1) Your Digi Postpaid/Prepaid account has at least a basic mobile internet/data plan;
    2) Your Postpaid or Prepaid account status is designated as 'Active' ; and
    3) Your International Roaming has been activated.
B. Check our website (http://new.digi.com.my/roaming) for participating countries and operators.
C. Ensure that Data Roaming or Cellular Data/Mobile Data is turned off on your mobile phone before arriving at your destination.
D. Upon arrival at the destination:-
    1) Dial *128*5*1*6#
    2) Select '2' for "Purchase Roaming Top Up" to subscribe;
    3) You will receive an SMS confirming successful Roaming Top Up Package purchase;
    4) Manually select the specified/applicable network operator;
    5) Turn on Data Roaming or Cellular Data/Mobile Data on your mobile phone."
Make sure dpt sms kata Roam5 sudah diactivatekan n manual select mobile network negara yang partner dengan digi..

Selalu dekat hotel dan guest house dah ada free wifi so mmg berbaloila penjimatan kalau pakai roam5 ni. Nak tgk youtube sila kat guest house/pelik gak aku kalau tgh travel tapi tgk youtube dah mcm kat umah plak Lol.

CONCLUSION  pakej ini sesuai hanya untuk

- orang yang travel takkan pakai google maps eg org yg jalan dengan travel package/tour guide tapi kalau backpackers solo n ada offline maps still applicablelah roam5 ni.
- org yang tak perlu nak google apa2 dah tau dr awal kedai bukak pukui berapa dah ada plan dah. tapi kalau nak counter ni bole gakla...apa guna ada berpuluh2 whatasap group , mintak je kawan2 yg googlekan n bgtau dalam whatsapp. hahaha

Yang best  :
- Dengan hanya rm5 ko boleh still lg reply whatsapp + report kat mak bapak / boifren girlfren/suami isteri  lokasi /aktiviti travel hari ni. 
- Dengan hanya rm5 ko boleh upload gambar instagram and facebook in real time.
-Tempoh dia 24 jam , Kalau activate 9 am boleh guna sampai 9 am esoknya ( tidak berakhir pada 12 mlm)
- yang ni special kat Chinaje , China mmg block FB dan Twitter, tapi kalau pakai pass ni lepas dow. ( sebab line sendirikan tak yah activate VPN) Kalau pakai line prepaid  pun bole access FB dan Twitter.

Alhamdulillah dah dapat dah bill postpaid..mmg rm15  je untuk 3 hari. Tapi itupun tak maximize pakai sehari sebab sekali certain area kat Disneyland Hong Kong cover dengan free wifi.


Belanja gambar Disneyland HK  versi Krismas 

Gambar wajib setiap kali dalam  kapal terbang














No comments:

Post a Comment