Wednesday, 25 June 2014

Persediaan ke Australia ,Visa / Australia Travel Rules

Goldcoast Australia





















1. Visa
Semua yang melawat Australia kena apply Visa ni / Electronic Travel Authority
Kali ni , kami beli pakej ground dekat Matta Fair. Tiket dah beli tahun lepas masa Air Asia promo. Dah beli ni agency tulah yang uruskan visa. Tapi memang senang je, isi online saja pun dah dapat Visa tu.

Electronic Travel Authorithy Link :
 https://www.eta.immi.gov.au/ETA/etas.jsp


2.Bagitau ubat dan makanan yang dibawa / Declare whatever medicine and food you bring to Aus
Kenala rajin2 baca web ni http://www.daff.gov.au/biosecurity/travel/cant-take or blog2 org yang berpengalaman. Ini termasuklah ubat dan makanan.
Bawak panadol pun dinasihat declare ok. Memang dorang jaga apa yang keluar masuk dari benua Australia. Pulau kan...Milo 3 in 1 pun takle bawak masuk...sebab mengandungi susu.Kalau ada baby , bawak susu tu pun kena declare.... Tapi jangan risau , sampai Australia kat 7e ada jual Milo made in Australia.hehe.Serunding semua tu pun takle bawak....

Anyway trip kali ni  Maggi cup dan Yeos Sambal ikan bilis ni je....declare tau... (selain dari takut tak jumpa makanan halal nak jimat duit makan ) bajet sangat gitu...banyak je kedai halal  kat Goldcooast ni tapi reganyalah .nak makan seafood pun boleh dah tepi laut kan.

Arrival card
dah tulis tu kalau tak sure tanda je Yes.N nanti bila pegawai tanya cakapjela bawak aspirin /panadol untuk medicine.. kalu food tu biasala instant noodle...hehe.

so kami takde apa2 masalah. Kalau tak declare nanti kena denda. Malah kalau ikut pengalaman kakak pegi Melbourne kat epot sana siap ada anjing pengesan lg... punyalah strictkan.

selamat maggi dan sambal saya





No comments:

Post a Comment