Tuesday, 10 April 2018

Halal Restaurant and Prayer Room in Otaru and Sapporo


Otaru :
1.  Donburi Chaya (with prayer room)

Kalau pergi Jepun, install Halal Navi Apps kerana dia akan listkan segala restoran halal/ vegetarian atau muslim friendly. Yang best apps ni dia boleh search nearby halal restaurant. Untuk restoran ni tak boleh search GPS pakai nama roman. Malahan sign dia pun dalam tulisan Jepun . #tipscikleha pergi ke halal navi dan copy coordinate restaurant. Masjid Otaru ada di sini tapi kalau kekurangan masa boleh solat terus di restoran ini. Tempat wuduk disediakan.

U need to install Halal Navi apps as the apps will list all halal restaurant available in the area. For this restaurant particularly, the sign is in Japanese and it won't pop up in Google Maps if you type their Roman name. You can copy the coordinate provided in Halal Navi.Otaru has their own mosque but you can also pray here at the restaurant. 


idokle paham







Saya order Grill Squid sebab tak minat makan seafood yang ala sashimi. Lagipun kat luar sejuk so kena makan makanan panas2.Harga pun ok bawah 1000 yen siap tambah nasi dan sup. Kakak order grill salmon.




bilik wuduk ada kat tepi
Menurut artikel ni selain Otaru, restoran ini juga terdapat di airport dan di Sapporo.

http://www.halalmedia.jp/archives/22713/halal-muslim-friendly-seafood-in-hokkaido-donburichaya/2/


2. Jin Syabu Syabu ( Susukino Branch) Exit 4

Ha ni pada yang minat nak makan daging wagyu. Restoran ni baru sangat lagi takde pun dalam halal navi. Info ni dapat sebab join group FB Road to Japan. Restoran ni ada sessi lunch dan dinner. Urm sebab dinner harga mahal sikit so mmg dah plan awal makan waktu lunch.  Keluar exit 4 dan GPS " Syabu Syabu Jin " (jalan 4 min ) kalau GPS Jin sahaja nanti branch Sapporo yang keluar (jalan 13 min  dan yang tu tak serve daging halal). Lunch habis pukul 3pm.

Located at exit 4 Susukino. Key in " Syabu Syabu Jin" in GPS and it is only  4 min away. If you just key in " Jin restaurant" it might lead you to Sapporo branch which is 13 min away. Sapporo branch is not halal certified. Lunch session ends at 3pm.







Kami order 1 syabu-syabu dan 1 steak ,,fuh memang berbaloi dan sedap. Daging tu nipis n lembut je .
Sayur pun banyak ...memang kenyang. Kalau order steak dpt nasi sekali.
the vegies









Restoren ni bakal ada ruang solat tp waktu kami datang ianya belum lagi disediakan. Jadinya kami solat di Masjid Sapporo.

3. Sapporo Mosque ( Kita Junijo Station -1 station after Sapporo)




4. Mitsui Sapporo Outlet.


Mitsui also provided prayer room as one of the facilities. Sorry since we already pray at the mosque, I can only show you the sign. lol


Display all of other  Mitsui outlet outside Japan including sepang,Malaysia

Halal Map ( 2015)

http://www.halalmedia.jp/wp-content/uploads/2015/09/SAPPORO-MAP-FOR-MUSLIM1.png



2 comments: