Sunday, 29 December 2019

Fukuoka - Busan Early October Day 4 and day 5


Hari terakhir, pagi ke Busan  suhunya 16'c.  Kami naik Busan Air dan staff agak keliru mana satu nama keluarga haha...yelah selalu yang  naik ni tak org Jepun org Koreakan...mereka juga mintak tiket balik ke Malaysia dari Busan. Jangan risau semestinya ada.


I risau sebab bulan September haritu pergi konsert kat Busan kan..hahah..risau kena tanya kenapa selalu sangat datang sinilah tp takde apa..relaxje kat imigresen tu.



Kami duduk area nampo ala2 myeondong Busan dan banyak juga kedai kedai makanan laut serta berdekatan dengan pasar Jagalchi.

Guesthouse amik yang murah n setbeklah 2 malam je...takdela bersih sgt haha (angkat lapik tu ko taula bersih tak bersih haha)

Letak beg dan tinjau meeting point esok ada amik pakej 1 hari Busan tour dari klook. Kemudian pergi ke Masjid Busan dan makan tengahhari.

umah kecik tu restoren halal

Masa tu ada promosi halal week so kami dapatla murah sikit pakai baucer.


Next yang ni amik pakej hanbok. Bawah RM 50...saja nak merasa..lepas tu kami ke Haundae.Bergmbar kat studio tu sahaja sbb sejam je sewa. Busan lebih sejuk sikit dari Fukuoka mungkin tepi laut so rasa berangin sahaja.


Link: 24913-hanboknam-hanbok-rental-busan/
Tips : book waktu Klook bagi voucher yang tiada belian minimum contohnya waktu promo raya, 9.9 etc, waktu festival klook mesti dptnya

Kat Haundae ni ada Daiso, apa lagi wajibla singgah






Esok ada full day trip sesuai untuk org yang tak banyak masa. Tour cover area Songdo, Yonggusa Temple, Taejongsa dan Gamcheon village. tp kalau nak bergambar lebih kat Gamcheon better pergi sendiri sbb pakej ni provide sejam or maybe lebih sikit satu tempat

Meeting point kami ialah di Stesen Busan.
Dapat voucher masa klook festival jimatlah sorang rm12 gitu.

Link : 3298-east-coast-cultural-day-tour-busan/
Klook ni pun bawah shopback juga so jangan lupa masuk shopback dulu br browse klook untuk dpt cash back.



ni local provider kat sana
Tour guide ckp English hensem gak hahaha..dia bahasakan diri dia oppa lol...pastu kami naik bas so tak perlu turun naik tangga subway.

















jgn nak acah2 selfi jap lagi nangis kalau fon jatuh


Gamcheon village

sapa tu,,,,mana korg dpt ni

Sebelum balik kami juga dpt free souvenir dr tour guide poskad kg. Gamcheon


Esoknya kami balik ke KL dr Airport Gimhae. Malam sebelum tu kami jalan2 sekitar nampo sahaja.

2020 dah menjelang..tak sabar menanti trip seterusnya.

No comments:

Post a comment