Follow by Email

Tuesday, 3 June 2014

Halal Food Hong Kong Disneyland n its attraction

Second visit ke Hong Kong Disneyland. Masa pegi 1st time tahun 2009 . Nak mengfulfil childhood wishla katakan..dulu2 baca Disneyland ada kat Florida- jauhnye...pastu ada kat Jepun..jauh gak rasa dahle kena visa.(dulu) Inila Disneyland yg terdekat  dengan Malaysia.
Masa datang 1st time siap dorang buat survey ...ofcoursela kami bagi pendapat nak makanan halal.
Alhamdulillah hasil survey mereka tau ada demand untuk halal food.dah ada 2 restoran  Halal di Disneyland Hong Kong. ( Jepun masih takde restoran halal certified)




















2 Restaurant suitable for Muslim in HK Disneyland ( Halal )
1.Mystic point area - Explorer Club Restaurant . (Map no.34)
Price range - over HKD 100.
2.Adventureland area - Tahitian Terrace (Map no. 24)
Price range - below HKD100
Merasalah makan nasi rega RM40 ( takpe yang penting Halal)

Menu at Explorer Club


 Menu at Tahitian



Nampak halal display card  kat aiskrim tu terusla beli 1....lol HKD 20 lebih kurang RM10lah.panas dow.

tu logo Halal untuk makanan dlm restoren
Side dish- satay HKD 35 ( 3 cucuk) ada di dua2 tempat.

Dari dulu teringin nak makan waffle bentuk Mickey tp camne tah tak jumpa2,  ni bukan dekat section Halal tp waffle kan buat dari tepung. Akan dihidang bersama strawberry dan syrup.harga HKD 50 ( mmg tak logik makan waffle RM20 tapi teringin)
Mickey waffle at Main street ( Map no.10)
Prayer room / Surau
Located near entrance.Map. no,6  Not specifically designed as prayer room , Its actually breastfeed room. But you can pray here and take wudhu' at toilet next door. Need to inform staff at the counter as there are only 2 room and it may be occupied. 1 bilik muat 5 orang. Better pergi sekali n tunggu giliran.

My choice of attractions : (not in Map order)
Ada 2 rollercoaster but rollercoaster is not my style...lol
this one also not my style (toy story land)
1. Mickey's 3d - ada scene bakar kek..fuh mmg terbau keknya (Map 45)
2. Fantasy garden ( photo with Mickey n Minnie) map 49 ( ada juga peluang bergambar bersama woody, chip n dale di area masing)
3. Mystic manor (Map 32) ala 2d yg penting duduk n indoor haha

4.Its a small world - duduk n enjoy  (map 51)
5.The golden Mickey - musical *follow show time guide (map 52) bole pegi b4 or after makan kat Tahiti
6. Festival Lion King - follow show time (map 18)
7. Jungle River cruise ( map 21)
8.Art of animation ( belajar melukis- map 3)

9. Parade refer show time ,haritu 3pm


10.Fireworks at 8pm



Tips :
1. Outside food not allowed but there is paid locker outside ( kalu nak jimat duit food tapi kena reenter Disneyland) ..snack/biskut boleh lepas masuk.Ada org check bag sebelum masuk.
2. Bring mineral water- unlimited refill ( there' water filter outside toilet) jimat tak yah beli banyak2 kali.


Dont worry you never too old for Disneyland :p 
Terima kasih Poto Travel.

No comments:

Post a Comment