Follow by Email

Wednesday, 27 July 2016

Biei - Furano




Asahikawa (JR rent a car) to Furano ( 40km)
5pm to 5pm the next day : 7600 yen  JR pass holder (+ insurance 8000+).
English GPS and we navigate using mapcode ( other alternative is by key in phone number)
Toyato Vitz 5 seater . Kereta ni akan matikan enjin bila kita berhenti di lampu isyarat/simpang (green car).









1st mission : Tambo Art Asahikawa : Fail Error 404 no tambo art found
Mapcode     : 79 710 650


my view in July
Selain dari Zoo Asahiyama di Asahikawa  , tarikan lain waktu ialah Tambo Art paddy field. Mapcode ni diperolehi dari Page FB Hokkaido . dah tanya bulan July ada tak, admin kata ada tp semua hijau je nampak. Dikatakan untuk buat art ni mereka akan tanam padi berlain jenis untuk membentuk lukisan yang diinginkan.

what i want to see lol credit goholidaynow.com perhaps in august ?

 Biei Patchwork Field






Biei - Furano mapcodes :


Zerubu hill 389 071 595
Shikasai -no-oka 349 701 160
Blue pond 349 568 888
Farm Tomita 349 277 672 
Lavender east 349 251 408
Furano Cheese 550 840 200

For rollercoaster road we use Google map gps

zerubu hill


Hokusei no oka

Rollercoaster road

video might not be play on mobile platform . Youtube link :  Rollercoaster road video

Blue Pond - caution Mapcode will inform you already arrive 500m before the junction to Blue Pond
Video : https://www.youtube.com/watch?v=ZKLtRLLdt8M

 Dikatakan air menjadi biru disebabkan aluminium yang digunakan untuk elak tanah runtuh namun apabila bercampur air , air tasik bertukar biru.

Alternative : Take a bus to Blue Pond from JR Biei
https://www.biei-hokkaido.jp/en/search/sightseeing/viewspot/000035.html

Ada r nr untuk toilet stop  1km sebelum Blue pond ( tiada bidet)





Farm tomita http://www.farm-tomita.co.jp/en/
Entrance : Free

Mapcode will direct you to  Lavender Farm station, just look around for farm tomita parking area
Bunga Poppy , babybreath dan lavender membentuk jalur warna yang menarik di Farm Tomita






Makan lavender ice cream tapi dah rasa macam makan Febreze plak sebab bau dia. hahaha.
Dekat farm tomita juga ada dijual Melon yg manis di Hokkaido (ala honey dew)
A bee and lavender

Berdekatan dengan Farm Tomita terdapat Farm Tomita Lavender East .




Video from Lavender Tractor ( 200 yen)  Link : https://www.youtube.com/watch?v=GoAvKqpVTH8


Alternative : 1. Norokko Train http://www.lavenderfurano.com/bus.htm#norokkotrain
2. Furano lavender Express (direct from sapporo to Furano)

FYI Since Biei and Furano is farm area there might be no modern toilet only squat toilet.



Driving tips: The stop sign is in japanese .
Kena hati2 di situ jangan tak berhenti pula. Untuk ke kanan kena make sure opposite clear sebab  akan hijau kedua2 arah perjalanan.
Note : We need to return car with full tank. 2 type of gasoline station ( stesen minyak ) , self service and full service better opt  full service as we need to fill in the correct gasoline.
Asahikawa to Biei - Furano back to Asahikawa - Gasoline (1400 yen- 2 bar)
Alhamdulillah dan thanks pada kakak yang sanggup amik international driving license (RM150) dapatla kami cover tempat2 di atas. http://www.jpj.gov.my/permit-memandu-antarabangsa



2 comments:

  1. subhanallah cantiknya !!! dalam GPS tu kena masukkan no2 tu eh..
    rare betoi hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah sebab keyboard dia mmg tulisan jepun , address pun jepun so untuk senang masukkan mapcode tu.

      Delete