Friday, 26 December 2014

10 tahun tsunami Banda Aceh

Sepuluh tahun yang lalu -26 Sept 2004 , kita dikejutkan dengan berita tsunami yang melanda phuket, Penang dan yang paling terkesan sekali Banda Aceh, Indonesia. 

Baru- baru ini berpeluang melawat ke Banda Aceh kawasan bekas tsunami ini kini menjadi tempat tarikan pelancong.Kami ambil pakej ground sahaja dan disambut oleh Pak Boi.
Tempat pertama yang dilawat ialah perkuburan beramai- ramai di Banda Aceh.
 "Kun Fayakun" diletakkan menyatakan "Jadilah, maka jadilah ia" tiada apa yang boleh menghalang. Perkuburan ini juga turut menyediakan pondok dan surah Yasin jika kita ingin membaca Yasin untuk disedekahkan pada mangsa-mangsa tsunami.


Al-Fatihah
destinasi kedua rumoh Aceh
Selepas itu kami melawat gunungan bukan tinggalan tsunami , yang dibina oleh Sultan Iskandar Muda yang isterinya berasal dari Pahang. Dibina khas replika gunung di Pahang kerana isterinya homesick. Romantikkan


selepas solat Jumaat, kami melawat Muzium tsunami. Pelbagai negara termasuk Malaysia berkongsi untuk membina muzium ini. Terdapat koleksi gambar dan simulasi tinggi air tsunami , betapa gelap dan tinnginya air ketika itu.Tak dapat bayangkan, kalau diri sendiri menghadapi situasi begitu kerana diri sendiri tidak boleh berenang.Helikopter turut juga menjadi mangsa arus tsunami

gambaran tsunami dan air yang hampir mencecah pokok kelapa


Seterusnya kami ke "kapal di atas rumah " bukti arus tsunami yang membawa kapal ini ke kawasan perumahan dan tersekat di tingkat2. Mengikut cerita, kapal ini turut membawa seekor buaya dibawah kapal tersebut.

gambar selepas tsunami
Salah satu cenderahati menarik di sini ialah sijil yang anda telah melawat Kapal di atas rumah. harganya rm4


Kemudian kami ke kapal apung. Kapal yang berat ini turut juga diseret ke daratan.Kemudian kami ke pantai ulele. tak sah jika tidak cuba minum air kelapa dan jagung bakar di sini.


berdekatan ialah Masjid BaitulRahim antara salah satu masjid yang tidak terjejas dengan tsunami.


Kami solat Maghrib di Masjid Baiturrahman.Juga masjid yang tidak terusik dengan air tsunama berkat kuasa Allah S.W.T. Masya Allah , kalau di Malaysia ibarat pergi sembahyang terawih. Semua orang hendak solat berjemaah. Masjid penuh dengan jemaah. Telekung disediakan tetapi kita perlu minta dari pekerja yang bertugas. Banda Aceh juga melaksana undang-undang berdasarkan hukun syariah. Mereka ditadbir oleh kerajaan sendiri , cuti sekolah juga berbeza.
Cuti sekolah adalah sebulan di bulan Ramadhan...agak kagum di situ yer. Esoknya kami pergi lagi sekali ke masjid ini untuk mengambil gambar.


Masjid Baiturrahman yang berusia lebih seratus tahun


Kami turut juga melawat rumah srikandi Aceh . Cut Nyak Den


Pantai LokngaMasjid Rahmatullah  ( Sesiapa yang tgk Majalah 3 sempena 10 tahun tsunami) Bilal yang ditemuramah adalah dari masjid ini. Dia juga turut bercerita , dia kehilangan anak dan isteri.
Masjid ini dibaiki dan dibiayai oleh kerajaan Turki


Kesan tsunami dibiarkan di hujung masjid untuk peringatan. Terdapat gambar dimana semua rumah di kawasan masjid ranap dan hanya masjid ini yag masih berdiri teguh.Tingginya air sampai hampir mencecah syiling.

Kemudian kami ke kubah di tengah sawah. Kubah ini dibawa arus tsunami. Ia juga menyelamatkan beberapa orang yang berpaut di kubah ini. Turut dibawa Al-Quran yang dijumpai di kubah ini.


Al-Quran yang dibawa bersama kubah
Petangnya kami melawat ke Escape building. Fasiliti "safehouse" yang dibina sekiranya berlaku tsunami di masa hadapan. Semua boleh menuju ke sini. Ianya dibina dengan kerjasama dan panduan kerajaan Jepun yang berpengalaman dengan tsunami.
Malangnya ia agak usang, tiada maintenance dilakukan ....ahh adakah kita sudah lupa selepas 10 tahun. Harapnya tidak kerana kita tiada siapa yang boleh meramal masa hadapan.
Kami juga turut membeli belah di pasar atjeh. Boleh beli tudung, telekung, kasut dan sebagainyaKami akhiri dengan lawatan ke Universiti Syiah Kuala dan Alue Naga ( jangan salah faham sebutan Syiah sebenarnya ialah Sheiikh walau ejaanya begitu). Kampung di Alue naga sememangnya habis total tiada apa yang tinggal, licin dihanyut oleh arus tsunami.Pengalaman yang menarik dan Banda Aceh sememangya cantik . Masjid  berada di hampir setiap kilometer dan setiap kali waktu solat penuh dengan jemaah. Binaan masjidnya juga  kreatif dan cantik.
Tentulah apabila kita melihat kesan tsunami , kita takkan lepas dari muhasabah diri " bertapa kerdilnya kita di bumi ini."
 Anyway berikut adalah contact number agensi ground yang menguruskan lawatan kami. Turut menarik apabila kami minta untuk makan "Ayam tangkap" mereka masukkan dalam itinerari. Mekasih
Contact :
mahlizar zakaria email : mahlizar@yahoo.com atau acehgreatwalltour@yahoo.co.id .No comments:

Post a Comment