Wednesday, 14 February 2018

Halal Kitchen, Seoul


This post will be in Malay and English dedicated to share info for all Muslim in the world.

Terdapat kedai halal baru yang dibuka di kawasan Samcheondong. Kedai ini dimiliki oleh Korea Muslim- Mr Hassan.
There is a new halal Korean cuisine in Seoul owned by Mr Hassan.

Mereka menyajikan makanan halal Korea serta turut menyediakan servis penghantaran.
They also provide delivery service to your hotel.























Saya ke sini dari Running Man experience , berpandukan info Google Map saya boleh menaiki bas no.2 ke sini. Namun direction ini tidak betul . Ini kerana apabila saya buka map kembali dari Stop Anguk Zen Samgeori...jaraknya masih 12-15 minit ( bukan 4 minit) . Berjalan untuk 12 minit dalam suhu negatif bukanla sesuatu yang menggembirakan. Namun begitu pemandangan di sini amat menarik dipenuhi dengan rumah traditional Korea.

I used Google Maps after visited Running Man experience, this is the direction that Google Maps gave me...but this is wrong as the Samgeori stop is still far around 12min-15 minutes. It is negative celsius andwalking for 12-15 minutes in cold is a torture for me. However, Anguk is famous for their traditional Hanok House which is pleasing the eyes.


Wrong! don't use this guide, it took 12-15 minutes from Samgeori
Berpandukan peta mobile saya pun berjalanlah dengan kelaparan ke  arah Samcheondong. Akhirnya saya bertemu Polis Pelancong dan mereka menunjukkan arah yang sebenar. Paling lucu di pertengahanan jalan ada seorang lelaki yang meyapa saya "Assalamualaikum dan meyatakan dia adalah Korean muslim" saya pun beritahu saya tengah on the way nak pergi cari Halal Kitchen ni. Dia pun balas " Im the owner"! wah nasib baik betul dan menyerahkan saya poskad restauran Halal Kitchen yang disertakan peta.


I  follow the red dots on the maps and reach Samcheondong area. I met a police tourist and they show me the correct direction. On the way, a guy greets me with Assalamualaikum and told me he is a Korean Muslim. " I'm looking for the halal restaurant in this area"..., "Im the owner"....the irony. He assured me the direction again and pass me the postcard above.

Trademark " Boy London"
Take the stair and you will reach  the restaurant

hanok Archictecture




Makanan dibahagikan kepada appetizer dan main dish. Tapi orang Malaysia mana ada makan camtukan haha makan appetizer je pun dah cukup kenyang dah sebenarnya. Yang best harga appetizer ni harga mampu milik lol.  Japchae dan Tteobokki 5000 won sahaja. Makanan utama dari 9000 won hingga 15,000 won (Ayam Gangjeong)

Halal Kitchen menu serve the appetizer and main dish. The appetizer is Japchae, Tteokbokki and Kimchi Jeon ( 5000 won each) . Main dish range from 9000 won to 15,000 won ( refer postcard above)


Saya pesan Bulgogi Deopbap sebab lapar sangat dan perlukan protein untuk stamina waktu balik nanti , walaupun mula2 nak makan Japchae sebab terpengaruh dengan Youn's Kitchen haha. Kimchi dan ikan bilis disertakan sekali sebagai hidangan sisi.

I ordered Bulgogi Deopbap with serve with Kimchi and Anchovies as the side dish.

Before:



After :


Sedapnya  sehingga licin semua pinggan termasukla Kimchi dan Ikan bilis tadi. Daging yang di perap dengan kicap juga sangat lembut untuk dikunyah.

It is so delicious, the meat prepped with soy is juicy and tender. 

Dari penat dan stress berjalan dalam kesejukan saya terus jadi gembira kekenyangan.

Saya pun meminta bantuan staff bertanyakan arah untuk kembali ke guesthouse. Dia menyatakan stesen terdekat ialah Gyeongbukgung dalam 15 minit berjalan. Oh tidak!...tak mau saya berjalan kembali dalan cuaca begini.Saya pun bertanya mengenai bas,dari simpang kanan terdapat bus shuttle no.11 yang akan melalui Stesen Gwanghamun. (5 minit sahaja dr kedai)

I asked the staff on the nearby subway, which is Gyeongbukgung but it is 15 minutes walk.Yikes! no more walk in this icy weather. I asked for the bus alternative and lucky me, on the right side of the store, there is a shuttle bus no.11 stop which will pass Gwanghamun station. ( 5 minutes away from the restaurant)

Alhamdulillah, bas tersebut juga akan berhenti di Stesen City Hall selain ke Stesen Gwanghamun yang mana satu line dengan lokasi Guesthouse saya ( Ewha Univercity). Jika anda melawat Istana Gyeongbukgung bolehla makan tengahhari di sini. ( Kalau pergi Myeondong boleh makan restoren Malaysia - Kampung Ku ) Next post Kampung Ku!.

The bus( green bus) actually will pass City Hall station too besides Gwanghamun. Yes, as I stay at Ewha University which is on the same line. You can eat lunch here if you are visiting Gyeongbukgung Palace on the same day. ( if you go to Myeondong you can eat halal Malaysia cuisine at Kampung Ku) . next post is Kampung Ku


Information :
Address / Alamat:86-4 Samcheong-ro Jongno,Seoul


Facebook : https://www.facebook.com/halalkitchenkorea/?fref=nf


Nearest station / stesen terdekat: Gyeongbukgung Exit 5

alternative /alternatif : Green Jongno shuttle bus no.11 which stop at City Hall exit 2 and stop at Samcheong dong.

Closed every Tuesday / Tutup setiap hari Selasa ( same as Gyeongbukgung place)

Delivery : 02-7333106

Tips :  10% off,  if u download "Have Halal Will Travel" Apps and show the special deal on the apps.


3 comments:

  1. wahh licin tu petanda betul2 sedap. sukalaa ikan bilis sana knapa eh.. kalo kat Malaysia ikan bilis sedap tu ade kat BBap jew. kat kedai lain jarang banchan dapat ikan blis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha betui2 mmg sedap sgt ikan bilis kar sana..sini mahai kut

      Delete