Follow by Email

Tuesday, 11 November 2014

Muzium Fujiko F. Fujio, Jepun

Masa sekolah baca komik Doraemon. oh sebenarnya dia tulis nama komik tu Tora Aman ( versi Bahasa). Yang beli tu pun kakak ..banyak ooo koleksi... pastu  tetiba ada plak kat TV lagila.Kadang2 memang nakDoraemon tu wujud bole mintak tolong dia macam2..pergi masuk pintu ajaib ke.

Dah ada kat Tokyo pergila ke Muzium Fujiko F. Fujio , pencipta komik Doraemon.
Tiket tak boleh beli kat muzium , kena beli awal dan boleh beli di mana2  cawanganLawson. ( ala 7e)
Tapi kena isi semua dalam Jepun, so kenala mintak staff Lawson tu tolong belikan..
 Dia ada 4 sessi dalam sehari., beli ni lagi sehari je...pukui 4 je yang available. jadikle
Tapi bila pergi pukul 4 , maybe tak dapat masuk Kafe sebab Kafe tutup pukul 5. (ramai waiting list)

Tiket : 1000 Yen

Arigato staff Lawson Odaiba
Lepastu tak taulah kenapa, sebab dah baca ada kena jalan kaki...terusla berhenti stesen shukugawara,
Jalan kaki dari situ ..pakai google maps lagi, tapi still kena tanya 2 org uncle masa jalan tu lol.....1.3km lagi tu ..pastu jalan jalan jalan...nampak bas gambar Doraemon...ceh... dekat stesen Noborito ( lepas shukugawara) ada shuttle bas..so silalah semua naik shuttle bas ye..tak kisah la bukan percuma pun.

suneo tunjuk arah jalan kaki



Kebanyakkan tempat pameran tak boleh amik gambar. Tetapi semua org akan diberi audio guide .opkoz i  dpt englishla.Tekan no ikut apa yang  dipamerkan di gambar. Audio akan terangkan mengenai gambar tersebut. Ada juga bahagian komik yang akan translatekan page komik yang dipaparkan . Salah satunya Nobita tak mau lagi mintak tolong Doraemon dan cuba pertahankan diri sendiri dari Giant.

koleksi penulis



english audio guide

 sampai2 kafe penuh orang dan tak bole masuk dah





















Macam best je strawberry flavor Milk.















bole beli Gatcha yer
Movie time


ticket movie yang dpt sekali dengan audio guide



ruang baca komik
salah satu edisi komik berwarna

kat luar boleh main perigi Giant..kena tekan sampai Gian kuar dr perigi tu
toilet pun simbol sizuka n nobita
barang2 yang boleh dibeli...roti sifir ni kecik sikit dari exhibit yang dtg Malaysia.tapi tak taule apa isi dalam dia kan.





copter
semua menunggu shuttle bas

Sebab dah terjumpa orang Malaysia kan...mereka ber 3 dan baby , semua pelajar dari Malaysia di  Yokohama.Dorang mintak callkan taxi dari staff dan ajak offer sekali ke stesen Noborito (i ok lah)  bayar lebih lagi.Lol. Mekasih Wani dan geng.

No comments:

Post a Comment