Wednesday, 28 March 2018

Winter in Sapporo

It is still snowing in March 
2nd time in Sapporo but this time it is in Winter!


Duduk dekat / We stay at Unizo Inn ( Located at Sapporo Station) :

https://www.agoda.com/partners/UNIZO


Kebanyakkan attraction berdekatan dengan Stesen Sapporo. Jadinya jimat tak perlu naik ten ke stesen lain.

1) Sapporo Clock Tower


2) Hokkaido Govt Building

Summer ( 2016) VS Winter View ( 2018)




Rasa macam Krismas di bulan Mac dah.






3) Sapporo TV Tower ( it is snowing that day)

Kami decide untuk naik supaya nampak view putih salju di seluruh bandar

View dr Sapporo Tv tower

Salji turun kembali sewaktu kami di atas tower.


Snow
Tips :  Discount for Sapporo Tv Tower Observation Desk
Original Price : Adult : 720 Yen
Download apps : Sapporo Info  *show to the staff- after discount: 570 yen . This apps offers discount to other attractions too.
Klook online advance ticket : RM26 Link : sapporo-tv-tower-ticket-hokkaido/


Nijo Market :
Kecik je market ni boleh jalan dari Odori Station juga. Namun stesen terdekat ialah Bus-Mae
King crab dah makan haritu dekat Korea so kami makan grill oyster.



Ada juga buah2an  Hokkaido.

 


Susu Panas Hokkaido ( 200yen) 
Dari stesen ke Pasar Nijo akan melalui Shrine ni..
Thick snow
Kalau nak travel waktu musim sejuk ni digalakkan untuk menempah bilik di malam terakhir berdekatan dengan airport. Ini kerana keretapi atau bas ke Sapporo mungkin tidak dpt meneruskan perjalanan atau delay jika salji lebat ( termasuk juga flight cancel )Ia mengambil  30-50 min perjalanan tren dari Sapporo ke New Chitose Airport waktu cuaca baik..

It is advisable that you stay at Chitose on the last day if you are travelling in Nov- February.  This is because of the heavy snow. The flight could be cancelled and if you stay at Sapporo you may be stuck in the middle of the journey to the airport because of the snow .




No comments:

Post a Comment